Gazete Vatan Logo

Kaportacıya belge zorunluluğu

Kaportacı, tren makinisti, makine montajcısı gibi tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan 33 mesleğe daha belge zorunluluğu getirildi. Belgesiz işçi artık çalışamayacak, çalıştıranlara da 627 lira ceza verilecek

Kaportacıya belge zorunluluğu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca yayımlanan tebliğe göre, ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ sınıfta yer alan aralarında tren makinisti, otomotiv kaportacısı ve PVC doğrama montajcısının da olduğu 33 meslekte ‘yeterlilik belgesi’ olmayanlar bugünden itibaren çalışamayacak.

“Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ”in geçen yıl 26 Eylül’de yayımlanmasıyla ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ işler sınıfından olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca (MYK) standardı yayımlanan 33 meslekle ilgili ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ zorunluluğu için tanınan süre sona erdi. Söz konusu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başı 627 lira ceza kesilecek.

Geçen yıl ve bir önceki yıldan itibaren inşaat boyacısı, sıvacı, betonarme demircisi ve çelik kaynakçısının da aralarında olduğu 48 meslekle ilgili belge zorunluluğu getiren Bakanlık, yeni 33 meslekle birlikte belge zorunluluğu olan meslek sayısını 81’e yükseltmiş oldu.

MYK Başkanı Adem Ceylan, Bakanlar Kurulu’nun kendilerine ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ sınıfta yer alan 161 mesleğe belge zorunluluğu getirme yetkisi verdiğini belirtti. Sektörlerden gelen talepler doğrultusunda 81 meslekte belge zorunluluğu getirdiklerini vurgulayan Ceylan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Söz konusu 81 meslekte sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Belgesiz çalışanların yapması gereken vakit kaybetmeden kurumuzca yetkilendirilen bir sınav ve belgelendirme merkezine başvurmaları, işverenlerin yapması gereken ise belgesiz işçi çalıştırmamaları.”

400 bini aşkın belge verildi

Faaliyetine 2006’da başlayan MYK tarafından 792 ulusal meslek standardı ile 451 ulusal yeterlilik belirlendi. Temel amacı iş gücüne nitelik kazandırmak olan kurum, çalışanlara toplamda 229 milyon lira sınav ve belgelendirme desteğinde bulundu. MYK tarafından bugüne kadar 401 bin 495 çalışana mesleki yeterlilik belgesi verildi.

İşte o meslekler:

- Bitim İşlemleri Operatörü

- Boyama Operatörü

Haberin Devamı

- İplik Bitim İşleri Operatörü

- İplik Eğirme Operatörü

- Makine Montajcısı (Seviye 3)

- Makine Montajcısı (Seviye 4)

- Metal Kesimci

- Metal Kesim Operatörü

- Metal Levha İşleme Tezgâh İşçisi

- Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü

- Motosiklet Bakım Onarımcısı

- Motor Testçisi (Seviye 4)

- Motor Testçisi (Seviye 5)

- Otomotiv Boyacısı (Seviye 3)

- Otomotiv Boyacısı (Seviye 4)

- Otomotiv Boya Onarımcısı

- Kaportacı (Seviye 3)

- Kaportacı (Seviye 4)

- Otomotiv Montajcısı

- Otomotiv Prototipçisi (Seviye 4)

- Otomotiv Prototipçisi (Seviye 5)

- Otomotiv Sac Şekillendirmecisi (Seviye 3)

- Otomotiv Sac Şekillendirmecisi (Seviye 4)

- Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı

- Ön İplik Operatörü

- Ön Terbiye Operatörü

- PVC Doğrama Montajcısı

- Refrakterci (Seviye 3)

- Refrakterci (Seviye 4)

- Takım Tezgâhları Elektrik/Elektronik Servis Görevlisi

- Takım Tezgâhları Mekanik Servis Görevlisi

- Takım Tezgâhları Uygulama ve Servis Görevlisi

- Tren Makinisti