Gazete Vatan Logo

Kapitalistler için de insanlık ölmemiş!

Varlıklarının yarısını insanlık için bağışlıyorlar

Dünyanın en zengin iki iş adamı Bill Gates ve Warren Buffett’ın, “Varlığınızın yarısını insanlık için bağışlayın” çağrısına 11 zengin daha cevap verdi. 2010’da başlayan The Giving Pledge hareketine destek veren isimlerin sayısı böylelikle 92’ye çıktı

Yazılım devi Microsoft’u kurduktan sonra kendini hayır işlerine veren ABD’li milyarder Bill Gates ve iş adamı Warren Buffett, güçlerini 2010 yılında birleştirmiş ve sahip oldukları para ve gücü insanlık için kullanmaya karar vermişti. Harekete geçmeden önce Buffett malvarlığının önemli bir kısmını Gates’e ait olan yardım kuruluşu Bill and Melinda Gates Foundation’a (Bill ve Melinda Gates Vakfı) aktarmıştı. Kafa kafaya veren iki adam kısa sürede ‘The Giving Pledge’ (Verme Sözü) isimli bir kampanya başlattı. Hareketin başlamasıyla birlikte bir bildiri yayınlayan Buffett ve Gates, ABD’de yaşayan zenginlerin malvarlıklarının yarısını bağışlamalarını istedi. Avrupa, Çin ve Hindistan’da yaşayan zenginlerle görüşen ikili bekleneni elde edemedi. Fransız milyarderler Arnaud Lagardere ve Liliane Bettencourt paralarını paylaşmak istemedi.

En az 125 milyar dolar

Başlangıçta 40 isim ikiliye katılarak, varlıklarının yarısını bağışlama sözü verdi. Bu bağışcılardan elde edilecek desteğin ise en az 125 milyar dolar olması bekleniyor. Haber kanalı CNN’in kurucusu Ted Turner, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, yazılım şirketi Oracle’ın kurucularından Larry Ellison, sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve dünyaca ünlü yönetmen George Lucas kampanyaya katılmak için söz veren isimlerden bazıları oldu. Ve dün bu grup resmen genişledi. Harekete, Netflix’in CEO’su Reed Hastings, Intel’in kurucularından Gordon Moore, Hintli iş adamı Manoj Bhargava’nın da aralarında olduğu bir grup katılacaklarını ilan etti.

Haberin Devamı