Gazete Vatan Logo

Kapılar yetmedi kameralar geldi!

Metal arama detektörleri nedeniyle yaşanan büyük gerginliğin ardından İsrail Mescid-i Aksa girişine yüksek teknolojili güvenlik kameraları da kurmaya başladı

Kapılar yetmedi kameralar geldi!

İsrail’in geçtiğimiz günlerde 2 polisin öldürüldüğü saldırı sonrasında Mescid-i Aksa girişine metal detektörler koyması ve Cuma namazına 50 yaşın altındaki erkekleri almamasıyla başlayan gerilim giderek tırmanıyor. Namazı dışarıda kılan Filistinlilerin protesto gösterisi İsrail polisinin gaz ve plastik mermiyle müdahalesi sonrası çatışmaya dönmüş, 3 Filistinli hayatını kaybetmişti.

‘Kalkabilir’ mesajı

Bunun üzerine Başbakan Benjamin Netanyahu’nun metal detektörü kapıları yerine farklı türlü arama yöntemlerini değerlendirdiğine yönelik haberler basına yansımıştı. İsrail ordusundan Tümgeneral Yoav Mordechai de Müslümanlardan kendilerine alternatifler sunmalarını talep etmiş ve “Çözümün elektronik, siber veya modern teknoloji ile yapılması gerekiyor. İsrail çözüm için hazır” demişti.

‘O detektörler kalacak’

Ancak dün İsrail’de Bölgesel İşbirliği Bakanı Tzachi Hanegbi, Mescid-i Aksa’nın etrafına yerleştirilen metal detektörlerinin kaldırılmayacağını açıkladı. Aynı zamanda Meclis Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı olan Hanegbi, İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada “Bu metal detektörler kalacak” dedi. İsrail’de iktidarda bulunan Likud partisinin üst düzey isimlerinden olan Hanegbi, “Katiller bize katilleri nasıl arayacağımızı söyleyemez. Eğer Filistinliler bundan rahatsızsa camiye girmesinler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Silahları tespit ediyor

Ayrıca dün yüksek teknolojili güvenlik kameraları da kurulmaya başladı. Güvenlik kameraları, Mescid-i Aksa’nın Aslanlı Kapısı’nın (El-Esbat) karşısındaki yüksek noktalara yerleştirildi. İsrail medyasında çıkan haberlere göre, ‘akıllı’ olarak adlandırılan güvenlik kameraları, şüphelilerin üzerindeki tabanca, bıçak ya da el bombası gibi silahları tespit edebiliyor. Kameralar bir kişinin üzerinde silah tespit etmişse, o şüpheli daha sonra güvenlik güçleri tarafından el detektörüyle aranıyor.

Abbas: Aksa’yı biz korumalıyız

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mescid-i Aksa’nın kapılarında elektronik metal arama dedektörlerinin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Aksa üzerindeki egemenlik hakkı bizimdir. Aksa’yı bizim izlememiz kapılarında bizim durmamız gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bizimle dalga geçiyorlar’

Günlerdir Mescid-i Aksa’nın kapısının önünde namaz kılan Filistinliler, “Bu denetlemelerin hiçbirini kabul etmiyoruz. Mücadelemiz devam edecek” sloganları attı. Caminin önünde namaz kılan yüzlerce Müslüman, “Kamera uygulaması, metal detektörlerden bile daha kötü. İsrail hükümeti durumu daha kötü bir hale getiriyor. Bizimle dalga geçiyorlar. Biz suçlu değiliz, bizi aşağılamayı bıraksınlar” yorumunda bulundu.

‘Müslümanlar bugün safları sıklaştırmalı!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ziyareti öncesi Mescid-i Aksa gerilimiyle ilgili mesajlar verdi: “İsrail yönetimini, yerleşik teamüllere, hukuka ve temel insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. Bölgede gerilimi daha da tırmandıracak adımlardan kaçınmaları gerek. Bugün Müslümanlar olarak her zamankinden daha çok birbirimize kenetlenmemiz, safları sıklaştırmalıyız. Suriye’de, Irak’ta, Libya’da, Filistin’de yaşanan sıkıntılar, acılar ortadadır. Maalesef bu sorunlara her gün bir yenisi ekleniyor. Tüm dünyanın gözü önünde Mescid-i Aksa’da yaşananlar bunun bir örneğidir. Kudüs’teki Harem-i Şerif, sadece Filistinlilerin değil 1.7 milyarlık İslam aleminin onurudur, namusudur. İslam dünyasının tepkisiz kalması beklenemez. Nitekim ülke olarak tepkimizi güçlü bir şekilde ortaya koyduk. Kudüs’te yapılan hak ihlalleri Müslümanların da başkalarının hakkını ihlal etmesine bir gerekçe olamaz. Tepkiler hukuk çerçevesinde ve ölçülü olmak zorunda. Başka dinlere mensup insanların ibadet hürriyetine halel getirmeye medeniyetimizde yer yoktur.”

Haberin Devamı

İSRAİL’E TEPKİ YAĞIYOR

Bu yanlıştan geri dönülmeli

Başbakan Binali Yıldırım, Twitter hesabından İsrail’e şu mesajları verdi: “İsrail yönetiminin İslam aleminin hassasiyetlerini gözeterek bir an önce bu yanlıştan geri dönmesini bekliyoruz. Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız Musevi vatandaşlarımız, toplumsal zenginliğimizin en önemli unsurlarındandır. Musevi vatandaşlarımızın ibadethanelerine eylemleri doğru bulmuyor, vatandaşlarımızı itidalli olmaya çağırıyoruz.”

Haberin Devamı

Papa’dan diyalog çağrısı

Geleneksel Angelus Duası’nın ardından Vatikan’daki çalışma ofisinin penceresinden Aziz Petrus Meydanı’ndaki kalabalığa hitap eden Papa Francesco, Kudüs’te yaşanan gerilime de değindi. Buradaki ağır gerilim ve şiddeti büyük endişeyle takip etmekte olduğunu ifade eden Papa, taraflar arasında diyalog ve ılımlılık çağrısı yapma ihtiyacı duyduğunu söyledi.

AB: Kutsallığa saygı gösterin

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Mescid-i Aksa’nın kutsallığına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, İsrail’e bölgede herkesin güvenliğini sağlamak için çözüm arayışına girmesi çağrısında bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ve Ürdün’ün Mescid-i Aksa’da statükoyu korumak için girişimde bulunması talep edildi.