Gazete Vatan Logo

Kapıkule 1 yıl sonra yine eski haline döner

Edirne'deki operasyonla ortaya çıkarılan rüşvet çarkının ardından, Eski Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu ile konuştuk...

Edirne'deki operasyonla ortaya çıkarılan rüşvet çarkının ardından, Eski Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu ile konuştuk...

* Olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu bir birikimin patlamasıdır. Bir yönetim, başsızlık sorunudur. Otorite boşluğu olunca işin içine başka güçler, başka başlar giriyor. Bakın 2003 yılından bu yana kurumda 1 müsteşar, 2 müsteşar yardımcısı, 13 gümrük baş müdürlüğü boş. Vekaleten yürütülüyor. Hiçbir kurum bu kadar otoritesizliğe dayanamaz.

* Gümrükte niye rüşvet çarkı oluşuyor?
Birincisi otorite boşluğu, ikinci sorun da, Kapıkule'nin kendi şartlarından. Burası Avrupa'nın en büyük gümrük sahası. 600 dönüm alanın fiziki kontrolü de zor. İlkel şartlarda tırlar çarpraz git-gel yapıyor. Bu git-geller arttıkça yolsuzluk, ayırma kayırma da artıyor. Bu şartlar, yapısal sorunlar devam ettiği sürece bugün burada ortaya çıkan yarın Habur'da, Cilvegöz'de başka yerlerde de patlar.

* Bunun için bir Hanefi Avcı mı gerekiyor?
Kahraman aranıyorsa kahraman yaratılır. Bu bugün Hanefi Avcı olur, yarın başkası... Yapısal sorunlar çözülmeden, çok geçmez, Kapıkule'deki olaylar bir yıla kalmaz yine patlar. Bu, polisiye tedbirlerle önlenemiyor.

Haberin Devamı