Gazete Vatan Logo

Kapı menteşesi bile ithal

2018’de cari açığı 1 milyar dolar aşağı çekme hedefi ile yola çıktıklarını belirten İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, “İthal edilen ürünleri mercek altına aldık. Kapı menteşesini bile ithal ediyoruz. Artık bunların önüne geçeceğiz” dedi

Kapı menteşesi bile ithal

Sektör olarak yaptıkları 9 milyar dolarlık ithalatın önemli bir bölümünü hammadde ithalatının oluşturduğunu belirten İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz, sektörün üretebileceği bazı ürünlerde yüksek ithalat rakamları ile karşılaştıklarını söyledi. Kapı menteşesi ve çelik mobilya ürünlerinde ithalata gerek olmadığını belirten Mertöz, yaptıkları çalışma ile bu ürünleri Türkiye’de üreterek cari açığı 1 milyar dolar düşüreceklerini açıkladı. Türkiye’nin ihracatı 2017’de 160 milyar dolara yaklaşırken demir ve demir dışı metal ihracatı sektörü yılı hedefler doğrultusunda 6.9 milyar dolarlık ihracatla tamamladı. Sektörün 2018 hedefi de ihracatta 7.7 milyar doları aşmak. Sektörün bir diğer hedefi de 2018’de ABD ve Almanya’da Türk Ticaret Merkezi açmak.

2017 telafi yılı oldu

2017’de ihracatta yaşanan artışın, önceki yılda yaşadıkları kayıpları telafi ettiği için morallerinin yükseldiğini belirten Mertöz, “2015 yılında komşularımızda yaşanan sıkıntılar ve politik gerginlikler ile ihracat gerilemişti. Darbe girişiminin ardından olumsuz algıyı değiştirmek için çok çaba sarf ettik. Çabalarımız sonuç verdi ve 2017’de başarılı bir yıl geçirdik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Geçen yıl hedef pazar olarak belirledikleri Amerika ile yaşanan siyasi gerginliğin sıkıntılarını yaşadıklarını anlatan Mertöz, sözlerine şöyle devam etti: “Siyasal gerginliğe rağmen hedeflerimize yaklaşıyoruz. Geçen yıl Amerika için hedefimiz çok büyüktü toplam ihracat artışımız yüzde 14 olmasına rağmen, birlik ihracatımız Amerika’ya yüzde 19 arttı. 2018 hedef ülkelerimizde, siyasal gerginliğe rağmen yine Amerika var, aynı zamanda bir diğer hedefimiz de Avrupa’daki payımızı yükseltmek olacak. Amerika çok büyük bir pazar ve biz bu pazarda yok denecek kadar azız. İngiltere’de çok iyiyiz, Almanya’da da fena değiliz, Rusya’daki payımızı da artırarak devam ediyoruz.”

Yeni yılda yeni isim

İngilizce telaffuzu zor olan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) isim ve logosunda değişikliğe gidiyor. Birliğin yeni ismi Metal Ürünler İhracatçı Birliği (METİB) olacak. Rıdvan Mertöz, yurt dışındaki müşterilerinden bu konuda sıklıkla şikayet geldiğini anlattı.

Haberin Devamı