Gazete Vatan Logo

Kapatıyoruz çünkü...

‘Torba Yasa’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanıp yürürlüğe girmesinin ardından en düşük maden işçisi maaşı 1074 liradan 2214 liraya yükseldi. Yani ücretlere yüzde 80 zam geldi. Haftalık çalışma saatlerine de sınırlama getirildi. Buna göre bir madenci günde 6 saat olmak üzere haftada en fazla 36 saat çalışabilecek. Çalışma süresine bağlı yıpranma payı arttırılırken yeni ücretlere göre hesaplanan kıdem tazminatlarında da artış olacak. VATAN’a konuşan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, işletmelerin kapatılma gerekçelerini şöyle sıraladı:

- Kömürün maliyeti 140 liradan 180 liraya çıkacak. Bizim genel maliyetlerimiz yüzde 40 oranında artacak.

- Biz özel işletmeciler olarak ürettiğimiz kömürü serbest piyasa şartlarında rekabet ortamında satmaya çalışıyoruz. Ancak Soma’da madenlerde üretilen kömürleri devlet adına Türkiye Kömür İşletmeleri satın alıyor. Biz oluşan yeni maliyetlerle birlikte zaten zor sattığımız kömürü kime satacağız?

- Yasada yeraltı maden işletmelerinde çalışanlar madenci olmasa bile yüksek maaşla çalışmak zorunda. Çaycısı, muhasebecisi, güvenlikçisi bunlara o maaşları nasıl vereceğiz.

Haberin Devamı

- Dün akşam kararın onaylanmasının ardından işçilerin işlerine son verdik. Biz bunu yapmasaydık işçilerin geriye dönük kazanılmış haklarında altından kalkamayacağımız artışlar olacaktı.

- İşçiler 1 saat dahi çalışmış olsaydı ortalama 2500 lira alan 15 yıllık bir çalışan 50 bin lira tazminat alacakken bu 3 katına çıkacaktı, 150 bin lirayı bulacaktı.

- İşçilerin işten çıkarılmaları ya da emekli olmaları durumunda alacakları kıdem tazminatı 2- 3 kat artacak.

- Biz Soma’daki gibi bakir bir maden alanında çalışmıyoruz bu alanlar 100 yıl önce değerli damarlarını kaybetmiş alanlar. Biz burada arta kalanları çıkarıyoruz. Bunları yüksek kar oranları ile satamıyoruz.

Aşamalı olarak destek gerekiyor
Genel Maden İşçileri Sendikası Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ özel sektör için maden işletme maliyeti iki katına çıkınca işverenin maden kapatma yoluna gittiğini söyledi: “Kapanan madenlerde sendikaların henüz organize olamadığı için işsiz kalan 4200 işçi için acilen adım atılması gerekiyor. Burada çalışan madenlere öncelikle devlet destek verebilir daha sonra aşamalı olarak bu desteği kaldırabilir. Yasanın madencilere istedikleri hakları vermesinden mutluyuz ama maden sektörüründe çalışması gerekiyor. İşçi iş bulamadıktan sonra verilen hakların bir önemi yok.”
Yasa ne getiriyor?
- Torba kanunda yer alan madencilerin çalışma koşullarına ilişkin maddeler şöyle:
- Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak
- Yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek
- İşçilerin yer altındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek
- Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek

Haberin Devamı