Gazete Vatan Logo

Kapatılan üniversitelerden yatay geçiş için taban puan kolaylığı

YÖK, kapatılan üniversitelerin öğrencilerini alacak başta vakıf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerin, istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırmasına karar verdi.

Kapatılan üniversitelerden yatay geçiş için taban puan kolaylığı

YÖK Genel Kurulunda alınan kararla kapatılan 15 üniversitenin öğrencilerinin yerleştirildiği üniversitelerle ilgili yeni bir karar aldı. YÖK açıklamasında bu üniversitelerin ‘istedikleri takdirde’ yatay geçişteki taban puanı kaldırabilecekleri vurgulandı.

YÖK’ün açıklamasında şu ifadelere yer verildi, “Kapatılan üniversite öğrencilerinin yerleştirilmelerine ilişkin almış olduğumuz kararlara yapılan eleştiri ve yaşanan tartışmalar tarafımızca izlenmektedir ve konuya ilişkin yeni bir karar almamızı da gerekli kılmıştır. Zor durumlar zorunlu tedbirleri almayı gerektirir. Bu sorunun tüm taraflar açısından en az zarar görecek şekilde çözülmesine çalışılmaktadır. Alınan kararın sadece lisans ve ön lisans öğrencileriyle sınırlı olmadığı, lisansüstü (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık gibi) ve ayrıca önemli miktarda yabancı uyruklu öğrencileri de kapsadığı unutulmamalıdır. Bu öğrencilerin aktarıldığı devlet üniversiteleri, gerekli gördükleri takdirde kendi marka değerini korumak maksadıyla ek dersler veya sınavlarla intibak sürecini gerçekleştirebilecektir” değerlendirmesinde bulunuldu. Ayrıca bu öğrenciler, her ne kadar nakledildikleri üniversitelerin diplomalarını alacak olsalar da diplomalarında ilk kayıt oldukları üniversitelerin de isimleri yazılı olacaktır. Konuya ilişkin kamuoyunda yaşanan tartışmalar ve eleştiriler dikkate alınarak bu yıla ve sadece bu öğrencilere mahsus olmak üzere başta vakıf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerin istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar, başta vakıf üniversitelerine olmak üzere yatay geçiş imkanı sağlayacak ve teşvik edecektir.

Haberin Devamı

YÖK olarak diplomaların niteliğinin düşmemesine önem vermekteyiz. Yeni YÖK’ün son bir buçuk yıldan beri almış olduğu kararlar ve süreçler bunun teminatıdır. Son günlerde yaşamış olduğumuz şartlar dahilinde bile bunu gözetmekteyiz.”