Gazete Vatan Logo

Kapatılan dershaneler için yol haritası tamam!

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin dershaneleri kapatan yasayı iptalinden sonra bir araya geldiği sektör temsilcilerine, “Yasal boşluk giderilecek, dönüşüm süreci devam edecek” dedi.

Kapatılan dershaneler için yol haritası tamam!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Validebağ Öğretmenevi’nde düzenlenen Dershanelerin Dönüşüm Süreci Toplantısı’nda sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin dönüşüm programı çerçevesinde yapılan işlemlerle ilgili gerekçeli kararının açıklandığını hatırlatarak, bakanlığın mahkemenin gerekçeli kararı doğrultusunda ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemelerle ortaya çıkan veya çıkması muhtemel yasal boşluğun nasıl giderilebileceği konusunu sektör temsilcileriyle istişare ederek belli bir noktaya getirdiğini anlattı.

Yönetmelik değişiyor

İkincil mevzuat çalışmalarının olgunlaştığını dile getiren Bakan Avcı, şöyle konuştu: “Yönetmelikte ve yönergelerde yapılacak değişikliklerle bundan böyle dönüşüm sürecine girmiş olan kurumlar, henüz girmemiş olanlar nasıl bir yol haritası izleyecekler bunu belirlemiş olduk. Sektör temsilcilerinin son görüşlerini, önerilerini, eleştirilerini, değerlendirmelerini aldık. Önümüzdeki hafta yayımlayacağımız yönetmelikle mevzuatta yapılması gerekenler yapılacak.”

Haberin Devamı

‘Temel liseler güçlendi...’

Özel Eğitim Derneği (ÖZDER) Genel Başkanı Ahmet Akça da gerekçeli kararın bakanlıkça ayrıntılarıyla incelendiğini gördüklerini belirterek, şunları söyledi: “Sektörün en büyük endişesi, belirsizliğin sürmesiydi. Bu belirsizlik bugün en azından bizim zihnimizde gitti. Önümüzdeki hafta yönetmelik açıklandığında kamuoyunda ve velilerimizde de bu belirsizlik ortadan kalkacak. Bu süreçte dönüşüm kapsamına giren özellikle temel liseler ve dönüşüm okulları güçlenerek çıkmıştır. Dershanelerin dönüşüm sürecinde bir yola girdik. Bunu geriye döndürmek ne velilerimize ne öğrencilerimize ne de eğitim camiamıza yarar sağlar. Yeni getirilen düzenlemelerle temel liselerin ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ek ders kurslarının, vesairelerin okul sistemi içerisinde legal bir zeminde çözülmesi sağlanacaktır.”

Özel okul teşvik kılavuzu tamam

Özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere verilecek eğitim öğretim desteği için başvurular 10 Ağustos-2 Eylül’de MEBBİS üzerinden alınacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan e-kılavuz’a göre, 2015-2016 eğitim öğretim yılında teşvikten yararlanacak her öğrenciye okul öncesinde 2 bin 680, ilkokulda 3 bin 220, ortaokul ve lisede 3 bin 750, temel liselerde ise 3 bin 220 lira verilecek. Tercih işlemi yapacak öğrenciler, 3 Eylül’de ilan edilecek. Öğrencilerin tercihleri ise 4-10 Eylül’de alınacak. Yerleştirme sonuçlarının 11 Eylül’de ilan edilmesinin ardından, 14-21 Eylül’de nakil ve kesin kayıt işlemleri yapılacak. Ek yerleştirme sonuçlarının ilanı 22 Eylül’de, ek yerleştirme kayıt işlemleri ise 22-30 Eylül’de gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı