Gazete Vatan Logo

Kapanma noktasına geldi

Ora, Unakıtan’ın şirketinden çöp kovacısına kadar piyasaya borçlu çıktı

Bayrampaşa’da 8 ay önce açılan, Türkiye’nin ilk en büyük kapalı gösteri merkezi, temalı park, otel, outlet, fuar ve sergi alanından oluşan projesi Ora İstanbul’un kapanma noktasına gelmesinin arkasında yatırımcı şirket Ora Gayrimenkul’ün tedarikçi firmalara ödeme yapamaması olduğu iddia ediliyor.

Şirketin dava açan alacaklıları arasında başta Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın kızı Fatma Unakıtan’ın şirketi TBI Elektronik olmak üzere Öztiryakiler gibi pek çok şirket var. Projedeki Holiday Inn otelinin çıkan teknik arızası tamir ettirilemediği için 1 ay önce kapandığı, şirketin çöp kovası üreticisi Mertoğlu’na bile borçlu olduğu konuşuluyor

Türkiye’nin ilk en büyük kapalı gösteri merkezi, temalı park, otel, outlet, fuar ve sergi alanından oluşan karma projesi Ora İstanbul’u 29 Ekim 2011’de açan, ancak merkezin aşırı rüzgar alan mimari yapısı ile yanlış zamanda açılması nedenleriyle yetersiz ziyaretçi ve ciro sıkıntısı yaşadığı belirtilen Ora Gayrimenkul’ün finansal açıdan zor bir durumda olduğu konuşuluyor.

235 mağazalı alışveriş merkezinde rüzgar ölçümleri sağlıklı yapılamadığı, aşırı rüzgar nedeniyle müşteriler çok rahat dolaşamadığı için ciroları azalan mağazalar birer birer kapanırken, Ora Gayrimenkul’ün dekorasyondan elektronik sistemlerine, çevre düzeninden mutfak gereçlerine kadar farklı pek çok sektörden ürün tedarikçilerine borçlu olduğu iddia ediliyor.

Ora Gayrimenkul’e ürün sağladıkları halde ürünlerinin bedelini alamadıkları için dava açan ancak hukuki sürecin devam etmesinden ötürü detaylı açıklama yapmaktan kaçınan şirketler arasında Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın kızı Fatma Unakıtan’ın şirketi Telemobil Bilgi İletişim Hizmetleri (TBI), önde gelen mutfak gereçleri ve ekipmanları şirketlerinden Öztiryakiler ve çöp kovası ile oturma bankları üreticisi Mertoğlu firması yer alıyor. Ora Gayrimenkul’e dava açan firmalar arasında yer alan ve adını vermek istemeyen bir ürün tedarikçi şirketinin başkanı, “Şirketin sahipleri Enver Nalbant ve Ahmet Sabri Uluğ, Ora Gayrimenkul’ün projede işbirliği yaptığı Ağaçkakan İnşaat’ın da sahipleri. Biz ise Ağaçkakan İnşaat’la muhattap olurken sıkıntılı bir cevap alamama süreci yaşamızın ardından dava açmak zorunda kaldık” dedi. Dava sürdüğü için temkinli konuşan şirketin başkanı, şöyle devam etti:

‘Ziraat’e borcu var’ iddiası

“Temmuz 2011’de yapmış olduğumuz anlaşma üzerine, Aralık ayında ürünlerimizin sevkiyatını yaptık fakat ödemeyi malın teslimi sırasında peşin anlaşmamıza rağmen 3 ay boyunca yetkili bir kimseye sağlıklı bir sekilde ulasamadık. Ulaştıklarımız da bizlere “Bugün-yarın ödeyeceğiz, kredi problemi çekiyoruz’’ dediler. Mart ayına kadar bekledik. Ödeme yapılmayıp her iki firmadan da cevap gelmeyince dava açma kararı aldık. Şu anda da hala süren bir davamız var” değerlendirmesini yaptı.

Bu arada Ora Gayrimenkul ile ilgili sektörde ortaya konan bir iddia da şirketin Ziraat Bankası’na borcu olduğu ve kredi temininde sıkıntı yaşadığı yönünde. Bayrampaşa’da 6 milyon metrekarelik Ferhatpaşa Çiftliği arazisinin 4. kuşak sahibi olan ve bugün meyve sebze hali, otogar, Carrefour ve Bauhaus’un yer aldığı bu arazinin 1985 yılından itibaren parsel parsel dönüşümünde bizzat rol alan Ora Gayrimenkul’ün Ziraat Bankası’na 250 milyon euro borcu olduğu iddia ediliyor.

400 milyon $’a mal olmuştu

Bayrampaşa’da Ferhatpaşa Çiftliği arazisinde 70 bin metrekarelik alanda konumlanan, toplam inşaat alanı 360 bin metrekare olan Ora İstanbul projesine büyük hedeflerle çıkılmıştı. Ora Convention, Ora Arena, Ora Temalı Park, Ora Outlet ve Ora Otel gibi farklı fonksiyonları birleştiren projede restoran ve kafeler, 500 kişilik açık hava tiyatrosu, 4 bin metrekarelik büyük meydan ve 3 bin araçlık kapalı otopark da bulunuyordu. 400 milyon dolara malolduğu belirtilen projenin 60 milyon dolar ciro sağlaması, yılda 13.5 milyon ziyaretçisi olması öngörülüyordu.

Mağazalar 1 gecede ayrılıyor çalışanlar maaş alamıyor

Bünyesinde 4 yıldızlı Crowne Plaza ve 3 yıldızlı Holiday Inn Express otellerinin de yer almasının planlandığı Ora İstanbul’da Holiday Inn Express oteli açılmış, Crown Plaza ise henüz açılmamıştı. Ancak açılan otelin de elektronik sistemindeki arızanın tamir ettirilmemesinden kaynaklı olarak 1 ay önce kapandığı öğrenildi. Otel çalışanlarının ise 3 aydır maaş alamadığı, kalan az sayıda kişinin de yeni iş aradığı konuşuluyor. Alışveriş merkezindeki mağazaların bazılarının iş yapamayınca depozitolarını geri istediği, verilmeyince de icrayla çıkartıldığı, bazılarının da 1 gecede çıkıp gittiği konuşuluyor.

Haberin Devamı