Gazete Vatan Logo

Kapanıyordu ilk 10’a yükseldi

2005 yılında kapanmak üzereyken özelleştirilen Seydişehir Alüminyum bugün kendi mühendisleri tarafından geliştirdiği yenilikçi ürünleri ile alanında dünyanın teknolojisi en iyi 10 tesisinden biri oldu

Kapanıyordu ilk 10’a yükseldi

Seydişehir Alüminyum hiçbir teknoloji transferi yapmadan kendi mühendisleri ve Ar-Ge merkezi ile sayılı teknoloji üslerinden biri oldu. Özelleştirildiğinden bu yana 580 milyon dolarlık yenileme yatırımı yapılan Seydişehir Alüminyum geliştirdiği yanmaz ürünlerle dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. Alüminyum sektöründe dünyadaki sınırlı sayıdaki üretici tarafından üretilen teknolojik ürünler, hiçbir teknoloji transferi yapmadan Eti Alüminyum’un kendi Ar-Ge çalışmaları sonucunda ilk kez Türkiye’de üretilmeye başlandı. Eti Alüminyum’un Ar-Ge departmanındaki mühendisler 5 yıllık çalışmanın ardından yanmayı geciktirici ATH ve özel alümina adlı iki ayrı ürün geliştirmeyi başardı. Bu ürünlerin seri üretimine geçilmesiyle Eti Alüminyum dünyanın sektöründeki en büyük ilk 10 üreticisi arasına girecek.

Yangından kaçışa artı 3 dakika

Kablodan mutfak tezgahına, yer döşemesinden duvara kadar evin her köşesinde kullanılacak ATH sayesinde yangından kaçış süresi yaklaşık iki kat artarak 3 dakikadan 6 dakikaya kadar çıkabilecek. Özel Alümina ürünü de tekstilden savunmaya, havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde kullanılacak. EtiFine markasıyla üretilen ve EtiAlu markasıyla üretimine başlanacak olan ürünler için 2018’de

Haberin Devamı

50 milyon dolarlık yatırım yapılarak kapasite iki katına çıkarılacak ve ithalatın önü kesilecek. Yeni ürünlerin geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmaları da devam edecek.

1.700 kişinin doğrudan istihdam edildiği Eti Alüminyum’un Genel Müdürü Mehmet Arkan Türk sanayinin devi Eti Alüminyum’un bu iki buluşla dünyada ilk 10, Avrupa’da ilk 5 firma arasına girdiğini ifade ederek, “Stratejik öneme sahip bu ürünler için 50 milyon dolar yeni yatırım gerçekleştireceğiz. Yeni yatırımlarla birlikte kimya, savunma, uçak ve otomotiv sanayiinde kullanılabilecek yeni ürünler geliştirilerek dünya pazarlarının yolunu açtık ve 75 ülkeye ihracat yapar duruma geldik. ATH ve özel alümina üretiminde Türkiye’nin ihtiyacının iki katını üreterek ithalatın yolunu keseceğiz. Yüzde 50’sini de ihraç edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türk askerine yanmaz elbise

ATH’nin ileri ve teknolojik malzemeler sektörünü hedeflediğini anlatan Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, “Özellikle 20’nci yüzyılın ikinci yarısında dünya ekonomisine önemli ölçekte pazar payı ile giren polimer ve kompozit ürünler kullanıldıkça yangınlar arttı. 1975 yılında 17 dakika olan yangından kaçış süresi günümüzde 3 dakikaya indi. Eti Alüminyum tarafından geliştirilen ATH, mutfak tezgahlarında, banyo malzemelerinde, cephe kaplamada alüminyum kompozit panellerinde, izolasyon malzemesi olarak yanmaz akustik süngerlerde ve doğalgaz borularının izolasyonunda, dekoratif bina iç mimarisinde, çatı kaplama membranlarında, zemin kaplama ve laminantlarda kullanılacak ve yanma süresini yarı yarıya azaltacak. Böylece 3 dakikaya inen yangından kaçış süresi de yaklaşık iki kat artarak 6 dakikaya kadar çıkabilecek” dedi.

Zararlı madde içermiyor

ATH’nin EtiFine markasıyla otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döşemelerin yanı sıra yanmaz halı üretiminde de kullanılacağını belirten Arkan, “ATH yanmaz askeri elbise üretiminde de kullanılabilecek. Alev geciktirici ATH kullanılması yangın sırasında çıkan ısının emilmesini sağlayarak yangından kaçış süresini uzatmakta, aynı zamanda açığa çıkardığı su buharı ile yangın sırasında açığa çıkan zehirli ve boğucu gazların bastırılmasını sağlamaktadır. ATH, herhangi bir toksik ve zararlı madde içermemektedir. Çıkarılacak yönetmelik ve mevzuatlarla gerek halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

2 saatlik korkuya 221 milyon dolar

Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz, Seydişehir’i 2005 yılında aldı. Tesisin özelleştirildiği 2005 yılında acil yapılması gerekenler gözden geçirildiğinde, tesislere yenileme yatırımı yapılmaması nedeniyle tesisin her an durabileceği tespit edildi. Özellikle elektrolizhanelerdeki hücrelerin 2 saatlik durmasıyla elektroliz hücreleri donacağı için sistem 4 yıllık kapanma süreciyle karşı karşıya kalacaktı. Bu nedenle sadece elektrolizhane için 221 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Haberin Devamı