Gazete Vatan Logo

Kapalıçarşı cepten yiyor!

Alım-satım arasındaki uçurum kapanıyor

Kapalıçarşı cepten yiyor!

Ons fiyatının % 6.25 arttığı son 20 günde çeyrek altın yerinde saydı.

Son aylarda yaşanan sert düşüşle yüzde 20’nin üzerinde değer kaybeden altının onsu, toparlanmaya çalışıyor. Altının ons fiyatı dün uluslararası piyasalarda yüzde 2.4 (31 dolar) artarak 1 ayın zirvesi olan 1.328 dolara çıktı. Yükselişte ABD Merkez Bankası (Fed) parasal genişlemeyi piyasaların korktuğu kadar hızlı yavaşlatmayacağı beklentileri ve sert düşüşün ardından gelen tepki alımları etkili oldu. Ancak altının ons fiyatında 1 haftada yaşanan yüzde 4’lük artış Kapalıçarşı’da fiyatlara neredeyse hiç yansımadı. Bunun nedeni ise Kapalıçarşı’da fiyatların uzun zamandır olması gereken seviyenin üzerinde bulunması.

Doların etkisi sınırlı

Şu an grev yapılan Darphane’nin uzun zamandır verilen siparişleri zamanında teslim etmemesi Kapalıçarşı’da işçilik fiyatlarını artırmıştı. Hatta çeyrek altında işçilik maliyeti Temmuz ayı başında kilogram başına 4.500 dolar ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Altının ons fiyatının 1.250 dolar seviyelerinde olduğu 3 Temmuz tarihinde Kapalıçarşı’da çeyrek altın, işçilik maliyeti nedeniyle 125 TL yerine 140 TL’den satılıyordu. Geçen sürede altının onsu uluslararası piyasada yüzde 6.25 arttı ve dün 1.328 dolara çıktı. Fakat çeyrek altın Kapalıçarşı’da 3 Temmuz fiyatı olan 140 TL’den satıldı. Söz konusu dönemde dolar kurunda ise sadece yüze 1.7’lik düşüş oldu. Başka bir ifadeyle Türkiye’de dolar bazında fiyatlanan altın fiyatları üzerinde kurdaki gerilemenin etkisi sınırlı bir düzeyde gerçekleşti.


Düğünlere dikkat!

Geçen hafta Darphane’nin 4 tonluk siparişi teslim etmesi ve Ramazan nedeniyle düşen talep, Kapalıçarşı ile uluslararası piyasadaki altın fiyatları arasındaki makasın daralmasına yüzde 4’e kadar gerilemesine neden oldu.

Darphane’nin geçen haftaki teslimatına rağmen içeride bekleyen 10 ton civarında siparişin olduğunu belirten bir Kapalıçarşı esnafı, “Şu anda Kapalıçarşı’da yaprak kıpırdamıyor. Bunda Ramazan ayının etkisi büyük. Alım-satım fiyatları arasındaki uçurum bir miktar kapandı. Ancak Ramazan sonrası düğünlere bağlı olarak artan talebe yanıt verecek arz olmazsa fiyatlar yeniden olması gereken seviyenin üzerine çıkabilir” dedi.

Altın 1.320 $’da tutunursa hedef 1.400 $

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, 28 Haziran’dan başlayarak kısa dönem yükseliş trendi oluşturan altının 1.320 dolar seviyesinin üzerinde tutunmayı başarabilirse 1.400’e kadar yükselişe geçebileceğini söyledi.

“1300 seviyesinin altında gerilemesi ise satış baskısının 1250 ve 1200 seviyesine kadar gelmesine neden olabilir” yorumunu yapan Karabulut, petrol fiyatlarındaki artışın altın fiyatlarını da yönlendirdiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı