Gazete Vatan Logo

Kapadokya'daki bin yıllık freskler turistleri büyülüyor

Kapadokya'daki bin yıllık freskler turistleri büyülüyor

Kapadokya'da, Hz. İsa'nın doğumundan ölümüne kadar yaşamının fresklerle film şeridi gibi işlendiği kayadan oyma Tokalı Kilisesi'nin de aralarında yer aldığı üç kilise, her yıl ortalama 1 milyon ziyaretçi ağırlıyor.

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Kapadokya'da asırlardır canlılığını koruyan fresklere sahip kayadan oyma tarihi kiliseler, turistlerin ilgisini çekiyor.

Bölgedeki onlarca kaya kiliseden, Karanlık, Tokalı ve Elmalı, tavan ve duvarlarında ana kaya üzerine sıva yöntemiyle 10. yüzyılda yapılan fresklerle (kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla yapılan duvar resmi) öne çıkıyor.

Geçmişi bin yıl önceye dayanan ve çeşitli aletler kullanılarak el yordamıyla yapılan tarihi yapılar, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ören yerleri arasındaki Göreme Açık Hava Müzesi içinde yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği mekanlar arasında yer alıyor.

Kaya bloklar içinde yer aldığı için bazılarına tünellerden geçilerek girilen kiliselerdeki fresklerde, "Hz. İsa ve Hz. Meryem portresi", "Hz. İsa'nın doğumu", "son yemek sahnesi", "ejderle savaşan aziz George" ile Kapadokya'da saygın olan azizleri içeren tasvirler yer alıyor.

Haberin Devamı

Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz, Türkiye'de en çok turist ağırlayan ören yerleri arasında üçüncü sırada yer alan Göreme Açık Hava Müzesi'ndeki Karanlık, Tokalı ve Elmalı kaya kiliselerini yılda ortalama 1 milyon kişinin gezdiğini söyledi.

1 milyon 150 bin kişi ziyaret etti

Gülyaz, Kapadokya'daki kaya kiliselerin eşsiz fresklerinin yanı sıra dini geçmişi bakımından da Hristiyanlar için önemli olduğunu belirterek, "Kapadokya bölgesindeki en önemli azizlerden birisi olan Aziz Basel, Suriye, Mısır ve Yunanistan'da eğitim alıp yeniden doğup büyüdüğü topraklara geri dönerek, Hristiyanlığın doktrinlerini ve kriterlerini burada belirlemeye çalışmış." diye konuştu.

Kayadan oyma bu üç kiliseyi geçen yıl 1 milyon 150 bin kişinin ziyaret ettiğini aktaran Gülyaz, birkaç yıl öncesine kadar yoğunlukla İspanyol, İtalyan, Alman ve Fransız turistlerin ilgi gösterdiği kiliseleri, son dönemde Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistlerin de tercih ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı