Gazete Vatan Logo
Magazin Kanuni’ye Emir kancası!

Kanuni’ye Emir kancası!

Dünyanın en iyi havayolunda yayına başlıyor

Kanuni’ye Emir kancası!

Dünyanın en iyi havayolları Emirates, uçak içi eğlence sisteminde yolcularına izletmek için 42 ülkede 200 milyon izleyiciye ulaşan Muhteşem Yüzyıl dizisini tercih etti. Emirates, ilk etapta tartışmalı dizinin 12 bölümünü satın aldı.

Türkiye gündemini belirleyen dizilerden biri haline gelen ‘Muhteşem Yüzyıl’ yine adından söz ettirecek. ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizi sektöründe bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Dünyanın en iyi havayolu şirketi olarak kabul edilen Dubai merkezli Emirates Airlines, uçak içi eğlence sisteminde yolcularına sunmak için 42 ülkede 200 milyona yakın izleyiciye ulaşan ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin 12 bölümünü satın alıyor.


Yapımını TİMS Productions, yapımcılığını Timur Savcı’nın üstlendiği, senaryosunu Yılmaz Şahin’in yazdığı, yönetmenliğini Yağmur ve Durul Taylan’ın yaptığı dizi, geçen yıl dünyada 33 milyon kişi taşıyan Emirates Airlines’ın eğlence dünyasında yolculara ‘Merhaba’ diyecek.

Havada ilk Türk dizisi

Türkiye’de olduğu kadar dünyanın pek çok ülkesinde de ilgiyle takip edilen ve uluslararası bir markaya dönüşen Muhteşem Yüzyıl, Emirates’in eğlence sistemi için satın aldığı ilk Türk dizisi oldu. Şirketin, ilk 12 bölümün ardından Haziran ayından sonra diğer bölümleri de satın alacağı belirtiliyor.

Muhteşem Yüzyıl dizisi yurtdışı sorumlusu Global Agency’nin sahibi İzzet Pinto, “Bu satışı şu açıdan çok önemli görüyorum; Yurtdışında havayolu şirketlerinin içeriğine baktığımız zaman sadece Amerikan dizileri ve Hollywood yapımı filmler görebiliyoruz. İlk defa bir Türk dizisi gösterilmeye başlanıyor. Bu sektörümüz için de heyecan verici bir durum. Diğer dizilerin de önünü açmış oluyoruz. Emirates, Türk dizisi alan ilk havayolu oldu. Bundan sonra diğer havayolu şirketleriyle de çalışmayı ümit ediyoruz” açıklamasını yaptı.


Bu satış Muhteşem Yüzyıl’ın yapımcısı Timur Savcı’nın yüzünün güldürürken satıştan elde edilen paranın bir kısmının da (sözleşmedeki orana bağlı) dizinin yayınlandığı kanalın cebine gireceği öğrenildi. Star TV’de ekrana gelen dizi bir dönem Show Tv’de yayınlanıyordu.

Garsonluktan muhteşem yapımcılığa

Muhteşem Yüzyıl’ın yapımcısı Timur Savcı, Adana doğumlu. Annesi ev hanımı babası meyve komisyoncusu. İlk ve orta eğitimini Adana’da tamamlayan Savcı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanınca İstanbul’a geldi. Geçimini sağlamak için ilk yıllar bir kafede garsonluk yaptı. Timur Savcı’nın hayatı sanat yönetmeni olan kuzeninin reklam çekimine gitmesiyle değişti. Sette kumaş boyası eksikti ve prodüksiyon amiri gece yarısı yaşanan bu krize bir türlü çözüm bulamıyordu. Savcı, bir iplik fabrikasına giderek burada kapıda duran bekçiye yalvardı ve kumaş boyası almayı başardı. Bu sayede de prodüksiyon amirinden iş teklifi aldı. Savcı daha sonra İkinci Bahar dizisinden iş teklifi aldı. Bu sırada arkadaşlarıyla birlikte reklam prodüksiyon şirketi kurdu ancak iflas etti. Abdullah Oğuz’un sahibi olduğu yapım şirketi ANS ile el sıkıştı, Asmalı Konak’ın yapım koordinatörü oldu. Kendi işinin patronu olmaya karar verdi ve TİMS Production’u kurdu. İlk işi de ‘İlk Aşk’ filmi oldu. Bu film için arkadaşları ve ailesinden borç alarak çekti. ‘İlk Aşk’la Altın Koza’dan 5 dalda ödül aldı. Sağır Oda, Kavak Yelleri, Küçük Sırlar, Mazi Kalbimde Yara, Çakıl Taşları, Suskunlar, Bir Bulut Olsam, Es-Es, Savcı’nın adından söz ettirdiği dizilerden bazıları.

Timur Savcı, Forbes Türkiye’nin “2011-2012 En Çok Kazanan Dizi Yapımcıları” listesinde yer aldı. Bu sezon üç dizi (Muhteşem Yüzyıl, Suskunlar, Mazi Kalbimde Yaradır) ile sezonu 50 milyon ciro ve 4.8 milyon liralık kârla kapattı.

Haberin Devamı