Gazete Vatan Logo

Kanserle savaş kişiye özel

Sistem hangi kanser türlerinde nasıl işliyor?

Birçok kanser hastasında ilaçların etkili olmaması uzmanları harekete geçirdi. Tümörlü hücreleri büyüten genleri hedef alan ilaçlar önce testten geçiyor. Kişinin vücudunda o genler bulunursa, hedefi 12'den vuran ilaçlar hastaya veriliyor.

Bilimadamları kanserle mücadalede hastalıkla değil, hastalığı meydana getiren moleküller ve genlerle savaşıyor. İlaçların yan etkilerinin artması bazı hastalıkların tedavisinde cevap verme oranının yüzde 50'ye kadar düşebilmesi uzmanları farklı hasta gruplarına göre butik tedaviler üretmeye yöneltti. Aynı hastalığa sahip olan kişilerin ilaç tedavilerinden aynı oranda etkilenmemeleri üzerine harekete geçen araştırmacılar, kişiye özel tedavi sistemleri yarattı.

İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen toplantıda AR-GE'lerinde geliştirilen ve halen çalışmaları devam eden yaklaşımla ilgili bilgi veren Roche İlaç Grubu CEO'su Severin Schwan, 'Hali hazırda ilaçların, hastaların yaklaşık yüzde 50'sinde olabileceği kadar etkin olamaması ve hatta bazı endikasyonlarda bu oranın daha da düşük oranlarda seyretmesi büyük talihsizliktir. Bundan dolayı Roche, sistematik bir şekilde kişiye özel tedavi yaklaşımını kullanmaktadır ve AR-GE çalışmalarında buna öncelik verilmektedir' diye konuştu. Kişiye özel tedavi sisteminde kansere yol açan geni hedefleyen ilaçla ilgili hastanın üzerinde bir test yapılıyor.

Bu testle hastada genin varlığı tespit ediliyor. Eğer bu gen varsa, ilaç hastada kullanılıyor, yoksa gereksiz yere ilaç kullanıp hem fiziksel hem de maddi olarak hastanın kayba uğraması önleniyor. Roche yetkilileri, özellikle meme kanserinin tedavisinde hayatta kalımı yüksek derecede artırdığını ifade etti.

Sistem hangi kanser türlerinde nasıl işliyor?

MEME KANSERİ: Kullanılan ilaç tedavisinden fayda elde etme olasılığı bulunan hastalar eşlik testler aracılığıyla belirleniyor. Meme kanseri hastalarında HER2 büyüme faktörünün varlığı ve seviyesi çeşitli antikor analizleriyle ölçülüyor. Bu genlerin bulunduğu hastalara ilaç verilerek, tedavi ediliyor.

AKCİĞER KANSERİ: İlaç, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri hastalarında ikinci basamak tedavi olarak uygulanıyor ve yaşam süresini uzatıyor. İlacın işe yarayayıp yaramayacağı önceden hastalar üzerinde bir testle belirleniyor.

CİLT KANSERİ: Tümörün içinde bulunan mutant geninin kontrolsüz hücre büyümesinden dolayı hastalığın oluştuğu tespit edildi. Bu genin üretimini bloke edebilecek ve kanser oluşumunu engelleyebilecek yeni bir molekül geliştirmek üzere.

(Akşam)

Haberin Devamı