Gazete Vatan Logo

Kanserle savaş için büyük adım

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu kanserle mücadele için ortak bir çalışma başlattı. Buna göre, 65 bin evde radon taraması yapılacak. Türkiye’nin kanser haritası çıkarılacak.

Kanserle mücadelede yeni bir çalışma başlatıldı. Türkiye’de her yıl 30 bin kişinin yakalandığı ve yıllık ortalama 15 bin kişinin hayatını yitirdiği Akciğer kanseriyle mücadele için Türkiye’nin radon gazı haritası çıkarılacak. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun ortak yürüttüğü çalışma ile 65 bin evde radon ölçümleri yapılmaya başladı. Hedef Türkiye’nin radon haritasını çıkartmak.

NEDEN RADON GAZI?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son yayınladığı rapora göre, dünyadaki akciğer kanserinin yüzde 15’ine radon gazı sebep oluyor. DSÖ, radon gazı ile ilgili sağlık risklerini ve akciğer kanseri vakalarını azaltmak için Uluslararası Radon Projesi’ni hayata geçirdi. Topraktan havaya geçen doğal bir radyoaktif olan radon gazı yeryüzünde doğal olarak mevcut ve toprakta bulunan uranyum konsantrasyonuna bağlı olarak yoğunluğu değişiyor. Uranyum ise dünyadaki akciğer kanseri vakalarının yüzde 6’sı ile yüzde 15’nin ana sebebi olarak biliniyor ve radondan sonra ikinci derecede akciğer kanserine yol açan riskler arasında bulunuyor.

SİGARA İÇENLER ETKİLENİYOR

DSÖ’nün kaynak gösterdiği araştırmalarda, 75 yaşına kadar sigara içmeyenlerin belli miktarda radona maruz kaldıkları takdirde, akciğer kanserine yakalanma riskleri bu oranda radona maruz kalmayanlara oranla binde bir arttığı gözleniyor. Ancak sigara içen ve aynı radyasyon oranına maruz kalan kişilerde ise akciğer kanserine yakalanma oranının 25 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Radon kaynaklı akciğer kanserinin daha çok sigara içenler arasında gözüktüğü belirtiliyor.

EVDEKİ TEHLİKE: RADON

Kimyasal olarak etkisiz, doğal olarak toprakta kokusuz ve renksiz ortaya çıkan radon gazı, havada seyreldiği için etkisini yitiriyor. Ancak evlerde bina çatlaklarından, zemindeki boşluklardan ve drenajlardan eve giriyor. Bu yüzden radon seviyesi bodrum katlarda, kilerlerde ve toprakla temas eden zeminlerde daha fazla oluyor. Evlerde radona daha az maruz kalmak için bina çatlaklarını kapatmak ve toprağa yakın katları havalandırmak gerekiyor.

Haberin Devamı