Gazete Vatan Logo

Kansere tek tip tedavi yolda

Çığır bir açacak bir keşif yapıldı, kanserli tümörlerin küçültülmesi başarıldı

ABD’de, kanserle mücadelede çığır bir açacak bir keşif yapıldı. Bir antikorla kanserli tümörlerin küçültülmesi başarıldı. Bilim adamları en geç iki yıl içinde bu yöntemin insanlar üzerinde deneneceğini açıkladı.

BİLİM adamları hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde, tek bir antikorla insanlarda görülen farklı türdeki kanserli tümörleri küçülttü. İnsan savunma sisteminin, normal koşullarda, kanserli hücreleri bulup yok etmesi gerekiyor, ancak bu olmuyor. Bilim adamları, tümör hücrelerinin savunma sisteminden nasıl kaçtıklarına dair önemli bir keşifte bulundu. Sonuçları Amerikan Bilim Akademisinin dergisi PNAS’ta yayımlanan araştırmaya göre, tümör hücreleri etrafında, savunma sisteminin yok edici-yiyici hücrelerini durduran bir proteinin üretimini önemli ölçüde artırıyor. Bir antikor ise savunma sistemi için kırmızı ışık görevi üstlenen bu proteinin üretimini durduruyor, böylece kanserli hücrelerin koruması ortadan kalkıyor. İnsanlardan alınan farklı kanserli tümörleri farelere aktaran bilim adamları, bir antikor ile tümörlerin küçüldüğünü gördü. Bilim adamları, böylece kanserin ya tamamen yok olduğunu ya da en azından metastazın engellendiğini kaydetti.

İki yıl sonra geliyor

Bilim adamları, en geç iki yıl içinde yöntemin insanlar üzerinde deneneceğini bildirdi. Araştırmayı yürüten ekibin başkanı, Stanford üniversitesi bilim adamlarından Irving Weissman, “beni yeme” sinyalinin bloke edilmesinin, farelerde denedikleri hemen her tür kanserli tümörün büyümesini, asgari düzeyde toksite ile durdurduğunu belirtti. Bilim adamları insanlarda yumurtalık, meme, bağırsak, idrar torbası, beyin, karaciğer ve prostat tümörlerini inceledi. Hemen hemen tüm kanser hücreleri, CD47 proteininden, normal hücrelerin ürettiğinden üç kat fazlasını üretti. Bu protein, savunma sisteminin makrofajlarıyla yani yiyici hücreleriyle temas ettiğinde, kanserli hücrenin yok edilmesini engelleyen bir dizi kimyasal tepkimeye neden oldu. CD47 üretimi ne kadar yüksekse hastanın yaşam süresi o kadar kısaldı. İnsanlardan alınan kanser tümörlerinin yerleştirildiği fareler üzerinde yapılan deneylerde ise CD47 üretiminin bloke edilmesinin, savunma sisteminin kanserle mücadelesini güçlendirdiği görüldü. CD47’yi engelleyen bir antikor verilmesi, farklı türdeki kanserli tümörlerin büyümesini durdurdu. Küçük tümörlerin birkaç hafta içinde tamamen yok olduğu, büyük ve saldırgan tümörlerin metastaz yapmadığı tespit edildi.

Meşrubat erkeklerin kalbini vuruyor

DÜZENLİ olarak şekerli içecek tüketmek, erkeklerde kalp damar hastalığı riskini artırıyor. Sonuçları Circulation dergisinde yayımlanan araştırmada, Dr. Frank Hu başkanlığındaki ekip, Health Professional Follow-up araştırmasında toplanan verileri analiz etti. 1986 yılında başlayan araştırmada yaklaşık 48 bin erkek yer alıyor. Bilim adamları, günde bir kutu şekerli içecek tüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma riskinin, bu içeceklerden daha az tüketenlere oranla yüzde 20 fazla olduğunu tespit etti.

Çikolata yiyen zayıf kalıyor

Düzenli olarak çikolata yiyenlerin, nadiren yiyenlerden daha zayıf olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, 1000’in üzerinde kadın ve erkeğin verilerini inceledi. Araştırmaya katılanların şeker, kalp veya diğer önemli hastalıklarının bulunmamasına dikkat edildi. Araştırmada, düzenli olarak çikolata yiyenlerin vücut kitle indeksinin daha düşük olduğu tespit edildi. Bilim adamları, vücut kitle indeksi ile düzenli çikolata tüketimi arasındaki bu bağlantının büyük ihtimalle çikolatanın metabolizmayı canlandırıcı etkisinden kaynaklandığını belirtti.

Fazla pirinç diyabeti tetikliyor

DÜZENLİ olarak büyük miktarda tüketilen pirinç pilavının tip 2 şeker hastalığı riskini artırdığı bildirildi. Sonuçları İngiliz tıp dergisi BMJ’de yayımlanan araştırmada, Dr. Qi Sun başkanlığındaki bilim adamları, Çin, Japonya, ABD ve Avustralya’dan toplam 350 bin kişinin, 2 ile 22 yıl arasında değişen sürelerde toplanan verilerini analiz etti. Düzenli ve çok miktarda tüketilen haşlanmış beyaz pirincin tip 2 şeker hastalığı ihtimalini artırdığını belirten bilim adamları, ek olarak tüketilen her bir porsiyonun (158 gram pişmiş pirinç) diyabet riskini yüzde 11 artırdığını kaydetti. Bilim adamları, pirincin az miktarlarda ve aralıklarla tüketilmesinin ise bu konuda risk yaratmadığını ifade etti.

Patlamış mısır sağlığa yararlı

ÖZELLİKLE yağsız patlatılmış mısır, abur cuburlar içinde göreceli olarak sağlıklı bulunuyor. Bilim adamları, patlamış mısırın içerdiği polifenoller sayesinde sanılandan da sağlıklı olduğunu bildirdi. Scranton Üniversitesi’nden bilim adamı Joe Vinson, patlamış mısırın kusursuz abur cubur olabileceğini belirterek, taneler işlem görmediği için de patlamış mısırın benzersiz olduğunu belirtti. Mısırın, yağ, şeker, tuz gibi maddelerle patlatılmamasını da öneren Vinson, sebze ve meyvenin yerini ise tutamayacağını, çünkü bunların ayrıca çok sayıda vitamin ve mineral içerdiğini hatırlattı.

Haberin Devamı