Gazete Vatan Logo

Kansere karşı sürekli değil ara sıra diyet yapın

İngiliz diyetisyen ve kanser uzmanı Michelle Harvie’ye göre sürekli olarak kalori kısıtlamak yerine ara ara diyet yapan kişiler kansere karşı daha güçlü oluyor. Kiloyu kontrol ederek riski yüzde 20 düşürmek mümkün

Günümüzde meme kanseri 8-10 kadından birinde görülüyor. İngiliz Kanser Vakfı’nın öngörüsü daha da ürkütücü: Önümüzdeki 50 yılda her 3 kadından birinde görülecek. Meme kanserine yol açabileceği düşünülen veya kanıtlanmış nedenler var. Ancak meme kanseriyle beslenme şekli arasındaki ilişki düşünebileceğinizden fazla. Ergenlik dönemindeki beslenmenin ilerki yaşlardaki kansere yakalanma riskini belirlediği düşünülüyor. Doğru beslenmenin çocuklukta başlaması gerekli. İngiltere’de katıldığım konferansta Genesis Meme Kanseri Önleme Merkezi’nde görev yapan Dr. Michelle Harvie ile meme kanserini konuştum.

Dr. Harvie, son araştırmalarınızda en önemli bulgu nedir?

Kadınlar 5 ila 7 kilo verdiklerinde ve bunu koruduklarında meme kanserine yakalanma riskini düşürüyorlar.

Liften zengin beslenin

Nasıl beslenmeliyiz?

Meme kanserinden korunmada liften zengin beslenme büyük önem taşıyor. Kilosunu korumak isteyen kadınlarda da izlenecek yol yağdan fakir, liften zengin beslenme olmalı. Bu şekilde riskin yüzde 50’den fazla düştüğü saptanmış. Batı tipi beslenmede bir kişinin günlük lif tüketimi 12 gram kadar. Oysa östrojen seviyesini düşürebilmek için en az 20 gram lif gerekli. Meme kanserli hastalarda bu oranı 25-30’lara çıkıyor.

Yağdan fakir beslenin

Dünyada meme kanserinin en az görüldüğü yer Çin, Japonya ve Singapur. Yağdan zengin beslenen İngiltere, İskoçya ve Finlandiya’da çok görülüyor.

Vücut yağ oranınızı azaltın

Fazla yağ dokusu aynen bir östrojen fabrikası gibi çalışıyor. Yağ hücreleri ne kadar fazla ve ne kadar büyükse, o kadar çok östrojen üretiyorlar. Yağlanma vücudun üst kısmındaysa yani meme ve karın bölgesindeyse risk artıyor. Vücudunuzda yağ dokusu ne kadar azsa, o kadar az östrojen üretirsiniz. Meme kanserine en az yakalanan Japonların sırrının yağdan fakir beslenme ve vücutta yağ oranının azlığı olduğu belirlendi.

Alkolü sınırlayın

Alkol meme kanserinde en büyük risk faktörlerinden biri. Vücutta östrojen düzeyini artırıyor. Günde 1 kadeh alkol riski yüzde 11 artırıyor.

Zeytinyağı kullanın

AB üyesi ülkeler içinde meme kanserinin en az görüldüğü iki ülke İtalya ve Yunanistan. Bu bol zeytinyağı tüketimine bağlanıyor. Zeytinyağı bol kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu antioksidan bileşikler içeriyor.

Bol meyve-sebze yiyin

Meyve ve sebzeler hem liften hem de kansere karşı koruyucu antioksidan vitamin ve minerallerden, bitkisel besinlerden zenginler. Günde 5 porsiyon meyve sebze tüketmeye gayret edin.

Omega-3 zengini balık yiyin

Düzenli olarak Omega-3 yağlarından zengin beslenmenin meme kanseri riskini çok azalatabileceği saptandı. Bilim adamları bunu hiç meme kanseri görülmeyen Eskimo kadınlarda belirledi. Omega 3’ün en bol bulunduğu gıdalar ton, somon, uskumru, sardalya, hamsi gibi balıklar, keten tohumu ve ceviz.

Indole-3 karbinolün sırrı

Brokoli, lahana, karnabahar, turp, su teresi, brüksel lahanası, hardal tohumu indole-3 karbinol adlı maddeyi bol içerirler. Bu madde kötü östrojeni azaltıp iyiyi çoğaltıyor. Meme kanserli kadınlarda kötü östrojen oranı iyiden yaklaşık 2 kat daha fazla. Bu sebzelerle beslenenlerde riskin yüzde 40 azaldığı saptanmış.

Meme kanserine karşı 6 UYARI

Genetiğin meme kanserinde önemli rolü var biliyoruz. Peki ne kadar önemli?

Genetik miras önemli, tamam, bu değiştiremeyeceğiniz bir şey. Ama değiştirebileceğiniz şeyler de var. Genetik mirasınız ne olursa olsun fazla kilo veya şişmanlığın meme kanseri üzerinde riski çok artırıcı etkisi var. Kilonuzu kontrol edin, o zaman kötü genetik mirasınız olsa bile riskinizi yüzde 20 düşürebiliyorsunuz.

Dr. Harvie konuşmanızda çok ilgimi çeken bir araştırmadan bahsettiniz. Aralıklı olarak kalori kısıtlaması yapanların, kalori kısıtlamasını her gün yapan kadınlara göre uzun vadede çok daha başarılı olduklarını ortaya koymuşsunuz. Bu sistemi bazı hastalarımda uyguladığımda, ben de çok başarılı sonuçlar elde ettim.

Evet, insanların kilo vermek için sürekli kalori kısıtlaması yapması çok zor! Uzun vadeli olmuyor! Aralıklı olarak kalori kısıtlamak, kalorinin tümden kısıtlanması kadar etkili. 40 yaş grubundaki kadınlarda yaptığımız bir deney var. Bunların hepsi fazla kilolu kadınlardı. Ayrıca yarısının ailesinde de meme kanseri öyküsü vardı. Kaydedilen düşüşler şöyle:

Aralıklı Sürekli

Ağırlık %7.9 % 6.7

Yağ oranı %7.9 % 6.7

Total kalori %30 %22

Meme kanserinden korunmak için ne önerirsiniz?

1 Kilonuzu kontrol edin.

2 Fiziksel aktiviteyi artırın.

3 Bol bol Omega 3’den zengin yağlı balık yiyin.

4 Az yağlı süt ürünü tüketin.

5 Kırmızı eti aşırı tüketmeyin. Yağsız eti tercih edin.

6 İşlemden geçmiş yiyeceklerden uzak durun.

KİMDİR?

Dr. Michelle Harvie Manchester, Genesis Meme Kanseri Önleme Merkezi’nde araştırmacı diyetisyen. 2000 yılında doktorasını kanser hastalarında kilo artışı üzerindeki çalışmalarıyla tamamladı. Şu anda üzerinde çalıştığı konu meme kanserini önlemede en uygun beslenme şekli ve egzersiz stratejileri... 2005’te İngiliz Diyetisyenler Birliği’nin yayımlanmış en iyi diyetetik araştırma ödülünü aldı.

YARIN: Kansere karşı sağlıklı beslenme nasıl olmalı? Tabağınızdaki besinleri neye göre seçmelisiniz?

Haberin Devamı