Gazete Vatan Logo

Kanserden ölen 8.2 milyonun 4 milyonu erken ve önlenebilir

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Şuayib Yalçın, sağlıklı yaşam ve erken teşhis ile kanserden ölümlerin tüm dünyada yarı yarıya azaltılabileceğini söyledi

Kanserden ölen 8.2 milyonun 4 milyonu erken ve önlenebilir

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Şuayib Yalçın, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle derneğin Ankara’daki merkez binasında yaptığı basın toplantısında, dünyanın kansere karşı yapabileceği çok şey olduğunu, artık kanserin kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı. Yalçın, “Dünya Kanser Günü her yıl farkındalığı artırarak, hastalık hakkında eğitim vererek ve hükümetlere savunuculuk yaparak önlenebilir milyonlarca kaybın önüne geçmeyi hedeflemektedir. Şuanda Dünya genelinde her yıl 8.2 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bunlardan 4 milyonu 30-69 yaş arasındaki yetişkinlerdir. Bu 4 milyon ölüm, erken olarak kabul edilmekte ve önlenebilir kanserler arasında kabul edilmektedir. Dünya Kanser Günü zihinlerde ve dünya medyasında kanser profilini yükseltmek için ideal bir fırsattır. Dünya Kanser Günü 2017 teması, sporu desteklemek, ‘yapabiliriz, yapabilirim’ felsefesi ile desteklemeliyiz” dedi. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş ise böbrek kanserindeki en önemli risk faktörlerinin obezite ve sigara olduğunu vurguladı. Gümüş,”Böbrek hücrelerinden gelişen bir kanser türü olan renal hücreli karsinom, veya diğer adıyla böbrek kanserinin, ülkemizde erkeklerde 100 bin kişide 6,3 oranında görülüyor ve sıklık açısından 8’inci sırada yer alıyor. Kadınlarda ise görülme oranı 100 bin kişide 3,5 oranında” dedi.

Haberin Devamı

Her gün 450 kişiye kanser teşhisi...

Sağlık Bakanlığı, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Türkiye’nin kanser haritasını açıkladı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç’ın açıkladığı verilere göre, Türkiye’de her gün 450, yılda 163 bin 500 kişiye kanser teşhisi konuluyor. Erkeklerde en çok akciğer, kadınlarda ise meme kanseri görülüyor. En sık görülen ve ölüme en çok neden olan akciğer, kolorektal, mide ve mesane kanserlerinin hepsinde en önemli etken ise tütün kullanımı. Türk Kanser Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın da erkeklerde tütün kullanımına bağlı gelişen 27 bin 700 kanser vakası olduğunun tahmin edildiğini belirtti. İstatistiklere göre kanser tüm ölümlerin yüzde 20’sine neden oluyor. 2015 yılında 49 bin 946 erkek ve 27 bin 22 kadın kanser yüzünden hayatını kaybetti.

Haberin Devamı