Gazete Vatan Logo

Kanserde devrim yaratan buluş!

Dünya basını Harvardlı Türk dahiyi konuşuyor...

ABD’de aralarında bir Türk’ün de bulunduğu bilim adamları milyarlarca sağlıklı hücre arasına sızmış tek bir kanserli hücreyi bile ayırt edebilen yeni bir kan testi geliştirdi.
Bu yıl kullanılmaya başlanacak olan test, kanser tedavisini 10 kat hızlandıracak

Dünyanın en önemli eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi uzmanları kanser teşhisinde devrim yaratacak bir buluşa imza attı. Laboratuvar ortamında sadece iki çay kaşığı kadar bir kanın incelenmesiyle 4 önemli kanser türünün daha başlangıç safhasındayken teşhis edilebilmesine olanak sağlandı. Testi geliştiren bilimadamlarından Harvard Üniversitesi Biyomühendislik Profesörü Mehmet Toner’e göre, başta kolon, göğüs, prostat ve akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser çeşidinden hücreyi milyarlarca sağlıklı hücre arasından ayırtedebilen testin kullanılmasi sayesinde kanser ilk hücresiyle varolmaya başladığı anda saptanabilecek. Testin başka bir faydası ise kanser tedavisi olan insanların ilaçlara verdiği cevap daha erken öğrenilebilecek olması.

İlaç etkisi 2 günde anlaşılacak

Normal şartlarda ilaç ya da kemoterapi tedavisi gören kanserli bir hastanın tedaviye verdiği cevap, tedaviden 2 ay sonra bilgisayarlı tomografi ile takip edilerek öğreniliyor. Eğer tomografi sonuçlarında tümör küçülmemişse, hastaya yeni bir ilaç tedavisi aranıyor. Harvard Üniversitesi’nden bilimadamlarının öncülük ettiği yeni kan testi sayesinde ise hastanın kanı, ilacını alımından bir sonraki gün analiz edilebilecek ve ilacın tüm etkileri nedenleriyle birlikte çok kısa bir süre içerisinde anlaşılabilecek.

Birkaç yüz dolara piyasada

Kredi kartı büyüklüğünde bir mikroçipten ibaret olan test aletinin üzerinde 78 bin minik kolon mevcut. Kolonların üzerindeyse kanser hücrelerini etkileyen antikorlar bulunuyor. Uygulamada iki çay kaşığı kadar kan, microchipin üzerine konuluyor. Sağlıklı hücreler, kolonların arasına yayılırken, kanserli hücreler kolonlara takılıyor ve aldıkları renkle milyarlaca sağlam hücre arasından kolayca ayırtediliyorlar. Amerikalı kimya ve sağlık ürünleri şirketi Johnson&Johnson’ın seri üretimle piyasaya sunmayı planladığı testin satış fiyatının birkaç yüz dolar olması bekleniyor.

Harvard’ın Türk dahisi

Profesör Mehmet Toner 1958’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra ABD’nin saygın üniversitelerinden MIT’de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) doktorasını tamamladı. Bugün Harvard ve MIT üniversitelerinde doktora öğrencilerine ders veren Toner, kriyobiyoloji ve biyomedikal alanlarında çok sayıda kitap ve makaleye imza attı.


Haberin Devamı