Gazete Vatan Logo

Kanser riskini yüzde 50 azaltmanın 12 yolu

Kansere neden olan bazı risk faktörlerini kontrol etmemiz güç. Ancak alınacak önlemlerle kanser riskini azaltmak mümkün. İşte bunlardan 12’si;

Kanser riskini yüzde 50 azaltmanın 12 yolu

- Sigara kullanımı, tek başına her beş tümörden birinin tetikleyicisi. Zehirli sigara dumanı yalnızca akciğer kanserine değil aynı zamanda diğer birçok tümöre de neden oluyor.

- İkinci etken: Obezite. Peki, neden kansere yol açıyor? İnsülin seviyesinin artması hemen hemen bütün kanser türleri riskini arttırabilir özellikle böbrek, safra kesesi ve yemek borusu kanseri söz konusu olduğunda. Fazla kilolu kadınlar, yağ dokularında yüksek oranda kadınsal hormonlar üretiyor ve bu nedenle rahim veya meme kanserine yakalanma riskleri de daha yüksek oluyor.

- Yeterince hareket etmeyen kişilerin kansere yakalanması özellikle olasılık dahilinde. Uzun vadeli araştırmalar egzersiz yapmanın tümörü önlediğini gösteriyor.olarak antrenman yapmak kilo almanızı önlerken insülin seviyesini de düşürüyor. Yüksek performans gerektiren bir spor yapmak zorunda da değilsiniz. Sadece bir yürüyüş ya da bisiklete binmek bile büyük bir fark yaratıyor.

Kedi tırmığında tehlike

- Kedi tırmığı hastalığı özellikle çocuklar için tehlikeli. Hastalıklı kedinin ısırması ya da tırmalamasıyla geçer. Hayvan virüsü kanında parazit olarak yıllarca taşıyabilir ancak kendisi hastalanmaz. Almanya’daki kedilerin yüzde 13’ü bu virüsü taşıyor. İnsanda yüksek ateş ve yara çevresindeki lenf bezlerinde şişme yapıyor.

Haberin Devamı

Sigara ve alkol kombinasyonu riski 100 kat artırıyor

- Alkol, ağız boşluğu, boğaz ve yemek borusu tümörlerini teşvik ediyor. Sigara ve içki kombinasyonu özellikle tehlikeli ve kanser riskini yüz kat artırıyor. BBC Türkçe’nin haberinde kalp-damar sistemini desteklediğinden uzmanlara göre günde bir kadeh şarap içmek sağlıklı. Fazlası zarar.