Gazete Vatan Logo

Kanser riskini azaltan 9 beslenme önerisi

Kanserle karşı karşıya kalmadan önce alınması gereken tedbirlerin başında dengeli ve sağlıklı beslenme geliyor.

Kanser riskini azaltan 9 beslenme önerisi

Kanserden korunmada etkili olan faktörlerden biri de beslenme. Bu nedenle uzmanlara göre, kanserle karşı karşıya kalmadan önce alınması gereken tedbirlerin başında da dengeli ve sağlıklı beslenme geliyor.

Araştırmalarda kanser oluşumunun beslenme ile ilgisinin % 35 oranında olduğunu belirten Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Halit Karaca, “Vücudun büyümesi ve yenilenmesi için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeteri kadar alınmasına, yeterli ve dengeli beslenme denir. Gerektiğinden fazla alınan besinler ise dengesiz beslenme ve şişmanlığa neden olur. Bu durumun kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet ve gut gibi hastalıkların oluşumunda rolü büyüktür. Aslında besinler bir yandan kanser yapıcı, diğer yandan kanser önleyici maddeleri içermektedir” dedi.

SOFRANIZDAN ZARARLI BESİNLERİ UZAKLAŞTIRIN

Yanlış pişirme ve saklama işlemleri nedeniyle besinlerde zararlı maddelerin ortaya çıkabildiğine vurgu yapan Dr. Karaca, kızartılmış, tuzlanmış, tütsülenmiş besinler ile nitrit, nitrat eklenmiş besinler ve ateşe çok yakın pişirilmiş kebapların kanser riskini artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

“Mevsim sebze ve meyveleri ile kuruyemişlerin, tahıllar ve hayvansal besinlerin (yumurta, yağsız peynir, çökelek, yoğurt) ise kanser riskini azalttığı yapılan araştırmalarda belirlenmiştir” diyen Onkolog Karaca, kanserden korunmada etkili olacak beslenme önerilerini şöyle anlattı:

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT

1. Yeterli ve dengeli beslenilmeli, öğünlerde 4 besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli menüler hazırlanmalı.

2. Günde en az 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmelidir. En az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller olmalı.

3. Rafine tahıllar ve saf şeker yerine, tam taneli tahıllar tercih edilmeli.

4. Her gün kırmızı et yenmemeli; balık, tavuk, sebze ve kuru baklagiller dönüşümlü tüketilmeli.

5. Mangal ve ızgarada yanmış etlerden uzak durulmalı.

6. Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine; haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

Haberin Devamı

7. Salam sosis gibi işlenmiş et ürünleri ile hazır soslar tüketilmemeli.

8. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalı.

9. Yeşilçay, brokoli, domates, kırmızıbiber, ceviz, kivi gibi kansere karşı koruyucu olduğu bilinen gıda ve içecekler tüketilmeli.