Gazete Vatan Logo

Kanser hastaları dikkat!

Bu ilacın toplatılması gündeme geldi

Roche tarafından üretilen ve Türkiye’de de özellikle meme kanseri tedavisinde kullanılan Herceptin ilacının önceki gün yapılan bir araştırmayla kalp krizi riskini artırdığı ortaya çıktı. İlacın toplatılması gündeme geldi.

TÜRKİYE’de ve dünyada meme kanseri tedavisinin vazgeçilmez ilaçlarından biri olan ve damardan alınan Herceptin hastalığın büyümesini ve tekrar etmesini engelliyor. Ancak Amerika’da yapılan bir çalışma ilacın kalp rahatsızlıklarını tetiklediğini açığa çıkardı. Epidemiyolojist Erin Aiello Bowles başkanlığında yürütülen araştırmada 1999-2007 yılları arasında yaş ortalaması 60 olan ve farklı tedavi türleri deneyen 12 bin beş yüz meme kanseri hastası incelendi. Çalışma sonucu kanser tedavisinde kullanılan ve bir tür antibiyotik olan antrasiklin kullanan hastaların kalp rahatsızlığı yaşama riski 1.4 olarak belirlendi ki bu oran kanser tedavisi için kullanılan diğer ilaçlar için de aynı. Ancak sadece Herceptin kullananlarda bu oranın 4 kat fazla olduğu ortaya çıktı.

En çok yaşlıları etkiliyor

ABD’deki Group Health Research Institute araştırma kuruluşunda yapılan çalışma Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayımlandı. Çalışmanın başında yer alan Bowles, “Bu ilaç alınması gerektiği durumda tedaviye yardımcı olabilir. Ancak ilacı kullanan hastalar karşıya karşıya oldukları riski bilmeli ve süreci takip etmeli” açıklamasında bulundu. Kaliforniya’daki Kadın Kanser Programı merkezinin başkanı Doktor Joanne Mortimer ise araştırmanın tatmin edici olduğunu belirterek “Herceptin ve antrasiklinin kalp rahatsızlığıyla bağlantısı olduğunu biliyoruz ve ne yazık ki son yıllarda özellikle yaşlı hastalarda bu riskin fazla olduğunu gözlemledik. Ayrıca antrasiklin tedavisini kesen hastalarda kalp rahatsızlığı sonlanırken Herceptin tedavisi kesilse bile riskin devam ettiğini tespit eden bir araştırma da mevcut” dedi.

UZMANLAR NE DEDİ?

Kalp bozukluğuna yol açıyor

Prof.Dr.Cankat Tulunay (Türkiye Akılcı İlaç Platformu Başkanı): “Herceptin kanser tedavisinde özellikle de meme kanseri hastalığında tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Meme kanserinde, Herceptin dışında kullanılan başka birçok ilaç bulunuyor. Meme kanserinin tedavisinde bu ilacı kullanan hastaların yüzde 2 ile yüzde 7’si arasında kalp bozukluğuna yol açtığı biliniyor. Yan etkisleri gizli saklı birşey değildir. Herceptin’in başka birtakım kanser ilaçlarıyla kullanılması kalpteki yan etki riskini daha da arttırmaktadır. İlacın kalp üzerinde olduğu kadar akciğerlerde de ciddi bir yan etkisi söz konusu.”

Yan etkileri biliniyor

Dr.Yavuz Dizdar (Çapa Onkoloji): “Herceptin’in yan etkisi hekimler tarafından bilinmektedir. Herceptin, antikor ilaçtır. Damar kaynaklı büyüme faktörünü bloke ederek kanser riskini yok etmeye yönelik tedavide kullanılır. Risk içeren damarlarla birlikte kalp damarlarına da etkisi vardır. Herceptin kullanacak hastaların damar ölçümleri yaptırmaları ve kalp rahatsızlığı olup olmadığına baktırmaları gerekir. Meme kanserinde kullanılan ilaç için hastaların zaman içinde de kalp ve damar analizleri yaptırmalarını öneririm. Türkiye’de de kullanılan ilacın akciğerlere de çok ciddi yan etkileri olduğu bilinmektedir.”

Haberin Devamı