Gazete Vatan Logo

Kanser böyle doğuyor

Bilim insanları, kanserli bir tümörün büyüyüp hareket etmesini ilk kez gerçek zamanlı ve 3 boyutlu olarak görüntülemeyi başardı.

Kanser böyle doğuyor

ABD’deki Iowa Üniversitesi’nden bir ekibin, Amerikan Kanser Araştırmaları Dergisi’nde (American Journal of Cancer Research) yayınlanan çalışmasına göre, insana ait kanserli meme hücrelerinin tümör oluşturmak üzere bir araya gelmeleri kaydedilip gözlemlendi. Görüntülerde, tümör oluşturucu kanserli kök hücreleri ile sağlıklı hücrelerin birleşerek şekle büründükleri, bu birleşik hücrelerin de yavaşça tümörün büyümesine yardım eden ‘ana hücre’ tarafından yutulduğu görülüyor. Araştırmaya göre bu süreç, kanserli tümör oluşması vakalarının yüzde 5’inde görülüyor.

Hücrelerin birliği

Araştırma ekibinin lideri profesör David Soll, “Burada gerçekleşen şey ‘birbirine yapışmak’ değil. Bu, daha çok hücrelerin birbirleriyle eşleşmeleri ve aktif biçimde birbirlerinden fayda sağlamaları. Karmaşık bir durum ve pasif değil. Bu süreçler için özelleşmiş hücreler bulunduğuna dair de henüz bir kanıt yok” dedi.

Elde edilen veriler, tümör oluşturan hücrelerin daha tutarlı ve kesin bir tanımlanmasını sağlayacak. Ayrıca bilim insanlarının hangi tedavi yollarının bu hücreleri yok edebileceğini öğrenmesini kolaylaştıracak.

Haberin Devamı