Gazete Vatan Logo

Kanlı Mısır darbesinin sarsıcı belgeselini çekti

Belgesel yönetmeni Eylem Kaftan, Mısır darbesinin ardından gerçekleşen katliamı anlatan ‘Hastane’ isimli yeni bir film yaptı. Film bu hafta Al Jazeera kanallarında tüm dünyada yayında

Kanlı Mısır darbesinin sarsıcı belgeselini çekti

Mısır darbesiyle ilgili film yapmak nerden aklına geldi?

40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Katar merkezli IFG yapım benimle irtibata geçti. İlk başta reddettim. Sert, şiddetli konularda film yapmaktan hoşlanmıyorum. Yapımcı “Bence sen yapmalısın” dedi. Daha önce yaptığım bütün filmleri izlemişler. Cezayir’de, Bosna’da, İsrail’de çektiğim, farklı halkların hikayelerini anlatan filmler var. Uluslararası işlerimden ötürü beni uygun bulmuşlar.

Peki sonra neden fikrini değiştirdin?

Yapım şirketinin belli bir sinema zevki, olduğunu görünce kabul ettim.

Kısaca filmin içeriğinden bahseder misin?

2013’te Mısır’ın darbeyle başa geçen askeri yönetimine karşı demokratik haklarını savunan Mısır vatandaşları Rabia meydanında sivil bir direniş gerçekleştirdiler. 14 Ağustos günü Mısır özel kuvvetleri çok sert bir müdahelede bulunup, Mısır tarihinin en karanlık günlerinden birine imza atarak, bir günde 1000’den fazla insanı öldürdü. Biz burada o gün yaralıları tedavi etmeye çalışan, kafalarına silah dayanmış biçimde mesleklerini gerçekleştirmeye çalışan doktorların hikayesi bu.

Haberin Devamı

Genç insanlar gözleri açık gitmiş..

Filmin güçlükleri nelerdi?

Bir hafta boyunca arşiv malzemesine baktım. Hayatımda gördüğüm en korkunç görüntülerdi. Mısır özel kuvvetleri tarafından öldürülmüş genç insanlar gözleri açık gitmişlerdi. Gözlerinde hayatlarının son hayalkırıklığı ve şok vardı. Hayatımda gördüğüm en kanlı görüntülerdi. Bu görüntülerin onda birini bile ekrana yansıtamayacağımız için karakterlerin hikayelerini dramatize etmeye karar verdik.

Aksiyon çekmek belgeselden kolay

Dramatizasyon sahnelerinin nasıl zorlukları oldu?

Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde yaptık çekimleri. Amatör oyuncularla çalıştık. Holywood filmlerinde aratmayacak aksiyon sahneleri çekmemiz gerekiyordu. Çünkü olaylar Holywood korku filmlerini aratmayacak kadar sertti. Sürekli yoğun ateş altında kaçışan, vurulan, yaralanan insanlar, o insanların korkusunu ve dehşetini yansıtmak zorundaydık. Mesela Rabia olayları ile özdeşleşen Esma’nın abisi Ammar’ın Esma’nın ölüsünü mermi yağmuru içinde hastaneden çıkarmasının sahnesini çektik. Ben 15 yıldır belgesel çekiyorum. Aksiyon çekmek meğer belgeselden daha kolaymış.

Haberin Devamı

Belgeselin çekimleri nerede gerçekleşti?

Hikaye Mısır’da ama maalesef Mısır’da çekim yapmamız imkansız malumunuz. Darbe sonrası Mısır’ı terk eden aktivist ve doktorlar dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Film Amerika, İsviçre, Türkiye ve Katar’ı da içeren 7 ayrı ülkede çekildi.

"Mısır Televizyonu’nda film yayınlanmadan yalan söylediğimiz üzerine haberler çıktı."

Arşiv izlenemeyecek kadar korkunç...

Nasıl tepkiler aldın?

Öncelikle Mısır Televizyonu’nda daha film yayınlanmadanyalan söylediğimiz üzerine haberler çıktı. Dramayı arşiv olarak gösterdiğimize dair, ekibimizin de fotoğraflarını içeren haberlerle suçlandık. Filmi izleyenler göreceklerdir drama sahnelerinde zaten ekranda ‘canlandırma’ yazısı geçiyor. Dediğim gibi arşiv izlenemeyecek kadar korkunç olduğu için arşivin ancak bir kısmını kullanabildik.

Filmi nerede izleyebiliriz?

Haberin Devamı

Al Jazeera’nın tüm kanallarında on gün boyunca gösteriliyor.