Gazete Vatan Logo

Kanıtlandı!

Uzun süre cep telefonu kullanmak kanser yapar mı?

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 30 milyon dolara mal olan ve 13 ülkede, 12 bin 800 denek üzerinde yaptığı 10 yıllık araştırmasının sonuçlarını, resmen açıklanmadan önce yayımladı.
Araştırmada cep telefonu kullanımının üç tür beyin tümörü ve bir tür tükürük bezi tümörüyle ilişkili olduğu ortaya çıktı. Sonuçların daha sert tedbirler alması için hükümetler üzerinde baskı yaratması bekleniyor. Proje 13 ülkede, kanser hastaları ve sağlıklı kişilerle yürütüldü. Araştırmada kanser hastaları ve sağlıklı insanlarla ayrı ayrı görüşüldü ve cep telefonu kullanımlarında farklılık olup olmadığı araştırıldı. Raporda beyin tümörü riskini ciddi biçimde artıran cep telefonu kullanımının çocuklarda kısıtlanması, yetişkinlerin de konuşmaları kısa kesmesi öneriliyor.

Araştırmanın ilk sonuçlarına göre, 10 yıldan fazla cep telefonu kullanmak bazı beyin tümörlerinin oluşma riskini önemli ölçüde artırıyor. Haberde çoğu ülkenin sağlık birimlerinde “Cep telefonu kullanımının sağlık sorunlarına yol açtığını gösteren çalışmaların bir kanıtı yok” dendiği belirtildi. Dünya Kanser Araştırma Kurumu’nun yürüttüğü Interphone adlı araştırmanın başkanı Dr. Elisabeth Cardis, raporun ‘kamu sağlığı mesajı’ içerdiğini vurgulayarak, cep telefonu kullanımının kansere yol açtığı sonucunu araştırmaya başladıklarını söyledi. (The Daily Telegraph)

Haberin Devamı