Gazete Vatan Logo
Magazin Kanı en şekerli olanlar parmak kaldırsın!

Kanı en şekerli olanlar parmak kaldırsın!

Eğer şişmansanız diyabet olma riskiniz daha yüksek. Türkiye’de yüzde 65 oranında fazla kilolu insan olduğunu düşünürseniz“ aman dikkat edin” diyorum!

Kanı en şekerli olanlar parmak kaldırsın!

Bu hafta Diyabet Haftası. Diyabete giden ana yol şişmanlıktan geçiyor. Şişmanlıyorsak diyabete yatkınız, riskimiz yüksek demektir. Dünya Sağlık Örgütü’nün obesite haritasında biz Türk kadınları kırmızı renkle gösteriliyoruz. Türkiye’de yüzde 65’imiz fazla kilolu ve şişman; dünyanın yine kırmızıyla gösterilen ülkeleri arasındayız. Kırmızı sağlıkta büyük tehlikeye işaret ediyor. Şişman bir toplum ilerki yılların diyabet oranı yüksek toplumu demek. İleriye gitmeye gerek yok aslında, şöyle bir çevrenize bakın, ailenizi düşünün! Hemen hepimizin ailesi veya yakınlarından birinde diyabet yok mu?

Ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli var. Yaklaşık 3 milyon kişi ise diyabetli olduğundan henüz haberdar değil. Obezite dünyada olduğu gibi bizde de hızla artıyor buna paralel olarak diyabet de! En önemli nedeni hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve şişmanlık.

Kanı en şekerli olanlar kim peki? Araştırma sonucuna göre Bursa ve Malatyalılar! Bunu Diyarbakır, İstanbul, Antalya, Adana, Gaziantep, İzmir, Denizli, Eskişehir, Ankara ve Konya’lılar izliyor.

Haberin Devamı

Bu şehirlerimizde mutlaka diyabeti önleme seferberliği olmalı.

14 Kasım neden ‘diyabet günü’ ilan edildi?

14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Çünkü insülin hormonunu bulan bilimadamı Sir Frederick Grant Banting’in doğum günü. Banting 1923’te çok genç bir yaşta Nobel ödülü alıyor buluşuyla. Kanadalılar onu ‘En Büyük Kanadalılar’ listesinde 4. sıraya koyuyor. İngiliz kralı 5. George ona sir unvanı veriyor. İşte bu tarihi de içeren hafta bu yüzden diyabet haftası. Tüm dünyada ve bizde her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Diyabet nedir?

Kan şekerinin yüksek olmasıyla kendini gösteren kronik bir hastalık. Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri. Vücut glikozu enerjiye dönüştüremediği zaman ortaya çıkıyor. Glikozun enerjiye dönüştürülmesi pankreastan salgılanan insulin hormonu yardımıyla oluyor. Eğer pankreastan insulin hormonu salınımı azalır veya kaybolursa, glikoz kanda kontrolsüz bir şeklide yükseliyor ve bu da şeker hastalığına yol açıyor.

Haberin Devamı

Diyabetin belirtileri

- Aşırı susama

- Sık idrara çıkma

- Sürekli açlık hissi

- Ağız kuruluğu

- Cilt kuruluğu

- Görmede bozulmalar

DİKKAT!

- 50 yaş üzerindeyseniz ve fazla kiloluysanız , ailenizde şeker hastalığı varsa, tansiyonunuz yüksekse diyabete yakalanma riskiniz de yüksek demektir.

- Eğer şeker hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız mutlaka konunun uzmanı bir doktora görünmelisiniz.

- Şeker hastalığını önlemenin en güvenilir adımlarından biri sağlıklı beslenmek ve genetiğinize uygun sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışmak.

ŞEKER NELERE YOL AÇAR

- Kalp-damar hastalıkları

- Kalp krizi

- Felç

- Böbrek yetmezliği

- Körlük

- Koma

İşte size çikolatalı bir tarif

Bitter çikolatalı kestane ( 1 kişilik)

- 3 adet haşlanmış iri kestane

- Bitter çikolata( avuç içi kadar)

- Hindistan cevizi

Hazırlanışı

- Kestaneleri haşlayın. Soyun.Tatlı tabağına yerleştirin.

- Bitter çikolatayı eritin. Sıvı haldeyken kestanelerin üzerine dökün.

- Üzerini hindistan ceviziyle süsleyin.

ELMA ve HURMALI toplar

- 1 kilo kırmızı elma

Haberin Devamı

- 100 gram hurma

- 1 bardak elma suyu

- 1 tatlı kaşığı tarçın

- 1 çay kaşığı karanfil tozu

- 2 avuç ufalanmış ceviz

Hazırlanışı

- Elmaları soyun, küçük parçalar halinde doğrayın.

- Hurma, baharat ve elma suyuyla birlikte kısık ateşte iyice suyunu çekinceye kadar kaynatın.

- Soğuyunca kaşıkla elinize alarak mini toplar yapın.

- Bu topları cevize bulayın.