Gazete Vatan Logo

Kandilli 7’den büyük deprem iki metrelik dalgalar bekliyor

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Marmara’da 7.2 gibi bir deprem şu anda olsa sürpriz olmaz. Depremlerin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Ama biz Marmara’da deprem beklerken Doğu Anadolu fayında veya başka bir yerde 7’nin üzerinde deprem olursa şaşırmamamız lazım” dedi

Kandilli 7’den büyük deprem  iki metrelik dalgalar bekliyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos depreminin 18. yıl dönümünde basın toplantısı düzenledi. Kandilli Rasathanesi’nde düzenlenen toplantıya Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Şafak, Bölgesel Depremler ve Tsunami Uzmanı Prof. Dr. Ali Pınar katıldı. Prof. Dr. Haluk Özener, toplantıda yaptığı konuşmada Bütün bilim insanları şunu kabul etmiş durumda; Marmara’da yakın gelecekte 7’nin üzerinde bir deprem olacağı açık. Tarih veremiyoruz ama bu tek parçalı bir kırık olabilir, iki parçalı bir kırım olabilir Marmara’da bir deprem olacağı gerçeğini değiştirmez. Depremleri nerede ve yaklaşık ne büyüklükte olacağını biliyoruz ama hiçbir zaman maalesef bugünkü teknolojiyle zaman verme şansımız yok” dedi.

Özener, tsunami konusunda da açıklamalarda bulunarak, “Tabi ki bu tsunami açık denizlerde olduğu gibi Japonya’da, Uzakdoğu’da olduğu gibi ülkemizde hiçbir zaman yaşanmayacak. Çünkü o büyüklükte bir deprem yani 9.5’luk depremler hayal etmiyoruz ülkemiz ve yakın çevresi için. Tsunami dalga yükseklikleri 2 metre, 2 metre 25 santim gibi bazı istisnai bölgelerde bu dalga yüksekliğini görmemiz mümkün olacak” dedi.

Haberin Devamı

Her yıl 3 santim kayıyoruz

Özener bir gazetecinin, “İstanbul depremi gecikti mi?” sorusuna, “Marmara’da deprem beklerken aslında ülkemizin başka bir yerinde, Doğu Anadolu fayında veya başka bir yerde 7’nin üzerinde bir depremle karşılaşırsak buna şaşırmamamız lazım. Marmara için yapılan çalışmalar bize batıya doğru göçü veriyor. Yaklaşık her yıl 2.5-3 santim batıya doğru kayıyoruz ve bir enerji birikiyor. Marmara için yapılan hesaplamalarda da şu anda 7’nin üzerinde, 7.2 gibi bir deprem şu anda olsa sürpriz olmaz. Bu deprem ne kadar gecikirse hükümetin adımları da, ne kadar hızlı atılırsa, bu da 5 yüz bin konutun dönüşümü demek, çok ciddi bir rakam demek. Bunu çok hızlı önümüzdeki yıllar için enerji göstererek yaparsak, Marmara depremi de gecikirse, zararlarını en az kayıpla atlatacağımız açık” yanıtını verdi .

Haberin Devamı

Kesin 7’den büyük olacak

Potsdam’daki Alman Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin (GFZ) Jeomekanik ve Reoloji Bölümü Başkanı Marco Bohnhoff Marmara depremiyle ilgili öngörülerini DW Türkçe ile paylaştı. Bohnhoff şunları söyledi, “Deprem dizisine baktığımızda yakın zamanda Marmara Denizi’nin altında oldukça kesin bir biçimde bir deprem olacağını varsayıyor olmamız. Çalışmamız depremin 7,4 büyüklüğünde olacağı sonucuna varmamızı sağlıyor. Elimizdeki bilgiler, 30 yıl içinde 7 ve daha üzeri büyüklüğünde bir depremin olma olasılığının yüzde 70 düzeyinde olduğunu söylüyor. Gölcük depremi İstanbul’un başladığı yerde, Adalar’ın güneyinde sona ermişti. Bu bölgeden Marmara Denizi’nin tamamı boyunca Tekirdağ’a kadar olan bölge ya da bu uzunluk muhtemelen bir sonraki büyük depremde aktif hale gelecek. Söz konusu durumda bu bölgenin uzunluğu yaklaşık 100 ila 140 kilometreyi buluyor ve yüzeyden yaklaşık 20 kilometre derinliğe erişiyor.
Boğaz kıyıları etkilenecek
Marmara Denizi’nin altında meydana gelecek bir depremde tsunami ihtimali genel olarak her zaman vardır. Yerel bir tsunami oluşacak olursa -ki geçmişte oluştuğuna dair tarihi bilgiler var- muhtemelen birkaç metrelik dalgalar oluşacak ve ilk etapta Boğaz’ın sahil kesimini etkileyecek. Bölgede büyük depremler arasındaki ortalama zaman aralığı yaklaşık 250 yıl. Eğer bu bölgedeki son büyük depremin 1776 yılında meydana geldiğini akla getirecek olursak, bu bir sonraki depremin yaklaştığına işaret eder.

Haberin Devamı