Gazete Vatan Logo

Kandilli ‘7.2’ demişti, 0.3 de Oğuz hocadan

Marmara depreminin büyüklüğü için tahmin yarışı artırmalarla sürüyor. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Özener’in 7.2’lik tahmininin ardından jeoloji uzmanı Oğuz Gündoğdu da depremin 7.5 büyüklüğünde olacağını söyledi

Kandilli ‘7.2’ demişti, 0.3 de Oğuz hocadan

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener önceki gün, ‘Şu anda Marmara’da 7,2’lik bir deprem enerjisi birikmiş durumda. Dolayısıyla Marmara’da şu anda da bir deprem olabilir, belki 1, belki 5, belki 10 yıl sonra da olabilir ama olacağı kesin’ demişti. Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu da yaptığı hesaplamalara dayanarak olası Marmara Depremi’nin Richter ölçeğine göre ‘+’0.2’ veya ‘-0.2’ yanılma payı ile 7.5 olacağını söyledi. Gündoğdu, 2014’te Gökçeada’nın karşısında meydana gelen Kuzey Anadolu fay hattının batıya doğru bir gelişmesi’ olarak nitelendirdiği faylanmanın canını sıktığını’ söyledi. Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, izleyicilerden birisinin sorusu üzerine beklenen olası Marmara Depremi’nin büyüklüğünü 0.2 yanılma payı ile 7.5 olarak bulduğunu anlatırken, “Yalova tarafı, Yunanistan yönüne doğru yılda 2-2.5 santim hareket ediyor. 1766’dan 251 yıl geçti. 251 sene 2.5 santimetreden hesapladık, biraz daha matematik var. Yaptığım hesaplara göre 0.2 yanılma payı ile 7.5 çıktı. Yani büyüklüğü 7.3-7.5 arasında. Büyüklük ve şiddet ayrı konular. Şiddeti tam sayı ile söylüyorum Avcılar 17 Ağustos depremini 9, Bakırköy 8 şiddetinde hissetti” karşılığını verdi..

Haberin Devamı

Kadıköy’de tehlike

Yard.Doç.Dr. Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kırılma 251 yılda biriken enerji bitinceye kadar devam edecek. Avcılar’a göre Kadıköy çok daha tehlikeli. Çünkü istikamet olarak fayın tam karşısında kalacaklar.”

Gökçeada’da faylanma

Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, 2014’te Gökçeada’nın haritada sarı renkte gösterdiği ‘faylanma’ görüldüğünü bunun Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın batıya doğru bir gelişmesi sonucu olduğunu söyledi. Gündoğdu, “Bu gelişmeden sonra Marmara’da her şey değişmeye başladı. Benim canımı sıkacak şeyler de oluşmaya başladı. 2015’te sarı ile gösterilecek aktivite başladı. Bu ters fay. Kuzey Anadolu Fayı kuzeye doğru sıkıştırma meydana getiriyor” dedi.