Gazete Vatan Logo

Kandil'de 7 yıl sonra bir ilk!

İRAN Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Genel Sekreteri Mıstefa Hicri başkanlığında bir heyet, Kandil Dağı’nda KCK’nın önde gelen ismi Cemil Bayık’ı ziyaret ederek ’Ulusal çıkarlar ve ulusal birlik’ konularında görüştü. Hicri, Türkiye’de çatışmaları önleyen çözüm sürecinin kendilerini sevindirdiğini ancak Kürt haklarının gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Cemil Bayık ise, İran ve Türkiye’nin kendilerine karşı plan hazırlığı içinde olduğunu savunarak, ortak strateji oluşturulmasını gerektiğini söyledi.

İran’da 1946 yılında kurulan ve Tahran yönetimine karşı yıllarca savaştıktan sonra, Irak’taki Kürt Bölgesi’nin oluşumuna zarar verilmemesi için silahlı mücadeleye ara vermesine rağmen İran sınırında kampları bulunan İKDP yetkilileri, 2007 yılından sonra ilk kez Kandil Dağı’nda PKK yöneticileriyle ile görüştü. Örgütün internet sitesi Kürdistan medya’da yeralan habere göre, İKDP Genel Sekreteri Mıstefa Hicri ile polit büro üyelerinden Rostam Cehangiri’nin de bulunduğu heyeti Kandil’de KCK Başkanı Cemil Bayık bir köy evinde ağırladı.

Hicri, Türkiye ve PKK arasındaki ’Çözüm sürecinin’ devam etmesi ile KCK tutuklularının serbest bırakılmasından memnuniyet duyduklarını belirtirken, seçimlerde bölgede bir çok belediyeyi alan BDP’yi kutladıklarını söyledi.

Hicri, ’Çözüm sürecinde’ Kürt ulusal haklarının gözardı edilebileceğiyle ilgili endişelerini de dile getirirken Türkiye’nin, Kürt sorununun çözümü konusunda açık bir siyasi program ortaya koymamdığını öne sürerek şöyle dedi:

"Türkiye’de çatışmaların da önünü alan bu süreç bizi de çok sevindirmiştir. Eksikliklerine rağmen, Kürdistan’ın tüm parçalarındaki Kürt halkının ulusal kazanımlarının korunması gerekiyor. Kürdistan’daki yurtsever güçler arasında birlik ve dayanışma oluşturulmalı. Kürdistanlı örgütler kendi aralarında ulusal çıkarlar temelinde işbirliği ve dayanışma sağlaması Kürt halkının düşmanlarının yarattığı korkuyu ve endişeyi gidermede stratejik bir öneme sahip olacaktır."

Suriye’de Kürtler’in denetiminde bulunan ve ’Rojava’ (batı) olarak bilinen bölgedeki sorunlara da değinen Hicri, "Bu parçada defakto olarak elde edilen kazanımların kaybedilmemesi için görüş farklılıklarına rağmen taraflar Erbil anlaşmasına dönmeli ve bu anlaşmayı hayata geçirmeli" dedi. İKDP ve KCK arasındaki ilişkilere de değinen Hicri, bu ilişkilerin devam etmesi gerektiğini, tarafların birbirine saygılı olması ve sorunları diyalog yoluyla çözmesi gerektiğini dile getirdi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık ise, Ortadoğu’daki hassas gelişmeler ve İran ile Türkiye’nin çabalarına değinerek, Kürt siyasi güçlerin bu konularda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bayık, İran ve Türkiye’nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı olduğunu ancak, Türkiye’nin Kürtler’e karşı plan hazırlığı içinde olduğunu, Irak ve Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) desteklediğini öne sürürken ortak strateji oluşturulması gerektiğini söyledi.

ortak bir strateji hazırlamaları gerektiğini ifade ederken, "Bu strateji bölgedeki gelişmelere cevap olacaktır. Hazırlanacak ortak strateji bölgesel ve uluslararası güçler nezdinde Kürtler’in ağırlığını gösterecek ve konumunu güçlendirecektir" dedi. Barış sürecinin devamı konusunda ısrarlı olduklarını belirten Bayık, "Ancak bugüne kadar görüşmelerin yasal güvenceye kavuşturulması konusunda hiç bir ciddi adım atılmamıştır" diye konuştu.

İran Kürdistan Demokrat Partisi Polit Büro üyesi Rostam Cehangiri, DHA muhabirine, 7 yıl sonra ilk kez PKK sorumluları ile görüştüklerini, İran, Irak ve Suriye’de Kürt sorunun çözülmesi konusunda bir çok konuda görüş alış verişinde bulunduklarını belirtti. Cehangiri, "Kürt sorununun çözülmesi için ulusal kongrenin yapılmasının önemini karşılıklı olarak dile getirdik. Ulusal kongrenin sadece bazı partilerinin güdümünde değil bütün partilerin eşit olarak katılım sağlaması konusunda büyük oranda anlaştık. Aramızda daha önce yaşanan bazı meselelerin büyük bölümünü de bu görüşmede hallettik. Onlar da bize büyük ilgi gösterdi" dedi.

Haberin Devamı