Gazete Vatan Logo

Kandil Dağı petrolünü PKK ile paylaşmayız!

Bakan Yıldız, Kandil’de petrol aranması konusunda, “Muhatap Irak. PKK ile paylaşılacak bir şeyimiz olmaz” ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kandil Dağı’nda petrol ve gaz aramayla ilgili olarak, “PKK ile paylaşılacak bir şeyim olmaz” dedi.

1 Eylül itibariyle Uluslararası Enerji Ajansı Direktörlüğü görevini üstlenecek olan Fatih Birol ile İstanbul’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Kandil Dağları eteklerinde, Hındırın ve Çoman bölgelerinde, bugünlerin olma ihtimalini daha yakın gördükleri için 15-16 ay önce bir sözleşme yaptıklarını anımsattı. O bölgede petrol ve doğalgaz arayacaklarını aktaran Yıldız, “Bu kadar önemli bir gelişmenin yanında ‘Oradan çıkan petrolü PKK ile mi paylaşacaksınız?’ diye bir kısım arkadaşlar manipülatif bir soru sordular. Biz PKK ile şu ana kadar çok büyük sıkıntılar paylaştık. Bundan sonra hiçbir artı değeri paylaşmayız. PKK ile paylaşılacak bir şeyimiz olmaz. Biz Irak ile muhatabız ve Irak ile bunu geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Yıldız, yaklaşık 318 bin varillik gelir elde edebilecekleri kuyuları PKK döneminde açamadıklarını anlattı. Bunun Kandil Dağı için de geçerli olduğunun altını çizen Yıldız, “Tarihini söyleyemem. Ama orası ne zaman normalleşir, bunun üzerine bir yıl ekleyin” dedi.

Haberin Devamı

Irak petrolünün değeri 3 milyar $

Bakan Taner Yıldız, Türkiye ve Irak arasındaki enerji işbirliği kapsamında Irak’tan Türkiye’ye 57 tankerle 47 milyon varillik petrol sevkiyatı olduğunu ve bunun mali değerinin yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu söyledi. Yıldız ayrıca, kurdaki artışı doğalgaz fiyatlarına yansıtmayacaklarını bildirdi.