Gazete Vatan Logo

Kanalizasyon kazarken buldular!

1000 yıllık olduğu düşünülüyor

ÇORUM’un Osmancık İlçesi’nde kanalizasyon kazıları sırasında yaklaşık bin yıllık olduğu sanılan tünel bulundu.

Osmancık’ta 38 yıldır kullanılan ve bugüne kadar yenilemeyen kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu hatlarının değiştirilmesi için İller Bankası aracılığıyla belediye tarafından ihale gerçekleştirildi. Yaklaşık 21 milyon değerindeki yatırım için geçen cumartesi çalışma başlatıldı. Kanalizasyon hatlarının döşendiği tarihi Koyunbaba Köprüsü ile Kandiber Kalesi’nin arasında kalan yolda yapılan kazı çalışmaları sırasında 10 metre derinde, kaleye çıkışı sağladığı sanılan tünel bulundu. Bin yıllık olduğu sanılan tünelin bulunmasının ardından Belediye Başkanı Ak Partili Bekir Yazıcı’nın talimatıyla kazı çalışmaları durduruldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Müze Müdürlüğü’ne bilgi verildiğini ve inceleme başlatıldığını dile getiren Başkan Yazıcı, "Daha önceden yer altından kaleye çıkışın sağlandığı bir tünel olduğu söylentileri vardı. Ancak bu tüneli hiçbir zaman açığa çıkaramamıştık. Tünelin bulunmasının ardından Bakanlığımıza ve Müze Müdürlüğümüze bilgi verildi. Çorum’dan gelen arkeolog Metin Çakar incelemesini yaptı. Müze Müdürlüğümüzden yetkililerimiz tünelin tarihi bir tünel olup olmadığını araştıracaklar. Biz de bu kapsamda şu an o bölgedeki kazı çalışmalarımızı durduk" dedi.

Tünelle ilgili turizm açısından çalışma başlattıklarını vurgulayan Başkan Yazıcı, "Bu hem ilçemiz hem de ülkemiz için bir kazançtır. Böyle bir tarihi değeri yeniden kazandırma fırsatını en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bu konuda bölgede arkeolojik kazıların yapılması ve kaleye ulaşım sağlayan bu tünelin yeniden kullanılması için gerekli girişimlerde bulunduk. Bu tarihi yeniden gün yüzüne çıkaracağız" diye konuştu.

Başkan Yazıcı, tünelle ilgili net bilgilerin yapılacak olan arkeolojik incelemelerin ardından ortaya çıkacağını kaydetti.

Haberin Devamı