Gazete Vatan Logo

Kanal tedavisi tarih oluyor

Milyonların kâbusu kanal tedavisinin alternatifi bulundu. Harvard Üniversitesi’nin geliştirdiği yeni yöntemle diş sinir köklerine direkt müdahale yerine dişteki hastalıklı doku hedef alınacak.

Kanal tedavisi tarih oluyor

En cesaretlisinin bile korkulu rüyası haline gelen kanal tedavisi, artık yeni bir teknoloji sayesinde tarihin tozlu yaprakları arasındaki yerini alıyor. Dışarıdan sağlıklı olarak görülen ancak kökler üzerinden ilerleyen rahatsızlıklar sonucu diş sinir köklerine müdahale edilmesi olarak bilinen kanal tedavisi, yerini çok daha rahatlatıcı bir çözüme bırakıyor. İngiltere’deki Nottingham Üniversitesi ve ABD’deki Harvard Üniversitesi’nin geliştirdiği tedavi yöntemine göre, dişteki hastalıklı doku alınacak. Enfeksiyonlu dokunun diş köklerine ulaşması engellenerek kişinin dişini kaybetmesinin önüne geçilecek. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise kanallara koyulan kimyasal maddeler ile delikler doldurulmayacak. Onun yerine dokuyu tamir edecek yeni bir ilaç kullanılacak.

İlerlemeden müdahale

Kök hücreleri yenilemek ve hastalıklı kısmı otomatik olarak tedavi edecek bu yöntem sayesinde, hem zorlu ve acı dolu kanal dolgusu işlemi uygulanmayacak, hem de yenilenen dokular sayesinde hastalığın ilerleme tehlikesi ortadan kalkmış olacak. Araştırmacılar önümüzdeki yıllarda tamamlanmasını umdukları çözümün aynı zamanda çok daha ucuz olacağını, bu sayede diş hekimlerinden uzak kalmak için herhangi bir sebep bulunmayacağını dile getiriyor. Söz konusu tedavi yöntemi 2016 Kraliyet Bilim Yarışması’nda ikincilik ödülünü elde etmişti.

Haberin Devamı