Gazete Vatan Logo

Kanal İstanbul’a torbadan ‘yap-işlet-devret’ çıktı

Kanal İstanbul’un ‘yap-işlet-devret’ kapsamında hayata geçirilmesi için torba yasaya düzenleme eklendi. Böylece projenin maliyetlerinin azaltılması ve özel sektörün rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Kanal İstanbul’a torbadan  ‘yap-işlet-devret’ çıktı

İstanbul’da Küçükçekmece gölünden başlayıp, Karadeniz’de Sazlıdere barajına kadar uzanan yaklaşık 45 kilometrelik güzergahta yapılacak Kanal İstanbul projesi için harekete geçildi. Bedelli askerlikle ilgili torba teklifin görüşmeleri dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılırken, teklife Kanal İstanbul projesi ve bundan sonra yapılacak büyük projelerin “yap-işlet-devret” modeliyle yapılmasına ilişkin düzenleme de eklendi. Yasa teklifi AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan tarafından hazırlandı.
Bu çerçevede kanunda yer alan, “hava alanları ve limanları” ibaresinden sonra gelmek üzere “denizleri, gölleri, nehirleri birbirine bağlayarak gemilerin seyrüseferine imkan veren su yolu işlevi görecek kanal veya benzeri altyapı tesisleri, lojistik faaliyet alanları, raylı ulaşım sistemleri ile bunların bakım, onarım, işletme, manevra, geceleme gibi ihtiyaçların karşılanacağı alan ve tesisleri” ibaresi eklendi.
Hasan Turan, söz konusu projede, özel sektörün sermayesi ve dinamizminden faydalanılması, özel sektörün rekabet gücünün arttırılması ve projelerin maliyetlerinin en aza indirgenmesinin de hedeflendiğini dile getiren Turan, Türkiye’nin bu anlamda birçok devasa uluslararası projeye yap-işlet-devret modeliyle imza attığını kaydetti.

Haberin Devamı