Gazete Vatan Logo

Kanal İstanbul projesi ne zaman başlayacak? Kanal İstabul'un güzergahları!

Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olan, Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çılgın proje olarak duyurulan Kanal İstanbul projesi bugünlerde gündemden düşmüyor. Kanal İstanbul hakkında gelen son dakika bilgilere göre ise, Kanal İstanbul projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun bulunarak kabul edildi. Peki, Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul ne zaman başlayacak? Kanal İstanbul nereye yapılacak? Kanal İstanbul projesi güzergahı nerelerden geçiyor? İşte Kanal İstanbul hakkında merak edilenler…

Kanal İstanbul projesi ne zaman başlayacak? Kanal İstabul'un güzergahları!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çılgın proje" olarak adlandırdığı Kanal İstanbul projesi için vatandaşlar merak içinde. Kana Gelen son dakika haberine göre; Kanal İstanbul projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun bulunarak kabul edildi. Kanal İstanbul Çed Raporu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bakanlıkta, 10 gün süreyle halkın görüşüne açıldı. Peş peşe gelen son dakika haberlerinin ardından, vatandaşlar, Kanal İstanbul hakkında merak edilen soruları araştırmaya başladı. İşte Kanal İstanbul hakkında merak edilenler…

KANAL İSTANBUL NEDİR?

Kanal İstanbul, İstanbul’da yapılması düşünülen bir suyolu projesidir. 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘’çılgın proje’’ olarak kamuya yansıtılmıştı. İçeriği, adı ve yeri uzun süre gizli tutulan projenin, detayları 27 Nisan 2011 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan basın toplantısıyla paylaşılmıştı.

15 Ocak 2018 yılında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan basın açıklamasıyla, Kanal İstanbul’un güzergahı açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Projenin özellikleri

Resmî adıyla Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda hayata geçirilecek. Hâlihazırda Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak. Kanalın uzunluğu 40-45 km; genişliği yüzeyde 145-150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacaktır.

453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturmaktadır. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrılmıştır.

Haberin Devamı

Projenin etüt çalışması iki yıl sürecek. Çıkartılan topraklar, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taşocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulması için yararlanılacak. Projenin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceği belirtiliyor.

Kanal İstanbul Güzergahı

Daha önce sunulan 5 güzergâh 1'e indi. Buna göre proje Küçükçekmece Gölü Sazlıdere Barajı Terkos Gölü'nün doğusunu takip eden güzergâhta inşa edilecek. Projenin inşasına başlamak için bakanlığın onayı gerekiyor.

İstanbul Boğazı'na alternatif olarak planlanan proje alanı Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinde yer alacak. Proje kapsamında tesis edilecek olan alt ve üst yapıların tamamı bu ilçelerin sınırları içerisinde kalacak.

Tamamlanan rapora göre, Kanal İstanbul'un güzergahının uzunluğu 45 kilometre. Kanal, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek. Güzergah Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kıstaktan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek. Ardından Sazlıbosna Köyü'nü geçerek Dursunköy'ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü'nü geçtikten sonra Terkos Gölü'nün batısında Karadeniz'e ulaşacak. 7 km'si Küçükçekmece, 3 bin 100 metresi Avcılar, 6 bin 500 metresi Başakşehir kalan yaklaşık 29 kilometre ise Arnavutköy sınırları içinde olacak.

Haberin Devamı

KANAL İSTANBUL SON DURUM NEDİR?

Proje için son açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan geldi. Kanal İstanbul son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyordu.

Turhan, yaptığı açıklamada, ""İstanbul Boğazı'nda tehlikeli madde taşıyan gemilerin oluşturduğu risk giderek artıyor. Yıllık ortalama geçen gemi sayısı 44 bin. Kanal İstanbul Projesi'nde teknik çalışmaları tamamladık." diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.

Haberin Devamı

Ülkenin en stratejik mega projesi olan Kanal İstanbul'u hayata geçirmek için de çalıştıklarını belirten Turhan, "İstanbul Boğazı'nda tehlikeli madde taşıyan gemilerin oluşturduğu risk giderek artıyor. Yıllık ortalama geçen gemi sayısı 44 bin. İstanbul Boğazı'nın tarihsel dokusunun yanında, seyir, can, mal ve çevre emniyeti için planladığımız Kanal İstanbul Projesi dünya tarafından yakından takip ediliyor. Teknik çalışmaları tamamladık. ÇED çalışmalarında son aşamaya geldik. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının kesinleşmesini müteakip ihalesine çıkacağız." dedi.

Öte yandan, Prof. Dr. Naci Görür sosyal paylaşım sitesinden Kanal İstanbul projesiyle ilgili "Vadi ve çevresindeki ekosistem, fauna ve flora büyük ölçüde tahrip olacaktır açıklamalarında bulundu.

KANAL İSTANBUL NE ZAMAN BİTECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Şubat'taki Roma ziyaretinde yaptığı iş adamları görüşmesinde konsorsiyum çağrısı ile İtalyanlara bu projeye katılın çağrısında bulunmuştu. Sondaj çalışmaları tamamlanırken projenin ihale süreci başlama aşamasına geldi. Projenin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.