Gazete Vatan Logo

Kanada’ya ‘11 Eylül’ tehdidi

Suudi Arabistan, ticari ilişkilerini askıya aldığı Kanada’ya sosyal medya üzerinden gönderdiği mesaj, El Kaide’nin 11 Eylül saldırılarını çağrıştırınca özür dilemek zorunda kaldı

Kanada’ya ‘11 Eylül’ tehdidi

Suudi Arabistan’la Kanada arasında, bazı Suudi insan hakları akvitistlerinin tutuklanması nedeniyle yaşanan diplomatik kriz yeni bir boyut kazandı. Riyad yönetimi önceki gün, Kanada’nın Riyad Büyükelçisi Dennis Horak’ın istenmeyen kişi ilan ederken, Kanada ile ticari ilişkilerin ve yatırımların dondurulduğunu açıklamıştı.

Suudi Dışişleri, söz konusu kararın, Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland ve Kanada Büyükelçiliği’nin ‘Suudi Arabistan’da gözaltına alınan aktivistlerin derhal serbest bırakılması’ yönündeki açıklamalarına tepki olarak alındığını duyurmuştu.

Suudi Kraliyet Mahkemesi’yle bağlantılı bir Twitter hesabından önceki gün yayınlanan mesaj ise, Kanada’nın tepkisini daha da artırdı. 354 bin takipçisi bulunan hesapta, Toronto kentinde bulunan ünlü CN Kulesi’ne yaklaşan bir yolcu uçağı görülüyor. Fotoğrafın üstündeyse, “Başkasının işine burnunu sokmak: Bir Arap atasözü der ki, ‘Her kim kendini ilgilendirmeye işlere bulaşırsa, kendisini hoşuna gitmeyecek yerlerde bulur” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Fotoğraftaki uçak görüntüsü, 11 Eylül 2001’de El Kaide terör örgütünün New York’taki Dünya Ticaret Merkezi binalarına düzenlediği terör saldırısına benzetildi. Gelen tepkilerin üzerine bahsi geçen Twitter hesabından yapılan açıklamada, yaşanan yanlış anlaşılmadan ötürü özür dilenirken, uçağın sınır dışı edilen Büyükelçi Horak’ı simgelediği iddia edildi.

‘Endişeliyiz’

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Suudi Arabistan’ın, Kanada Büyükelçisi’ni sınır dışı etmesinden derin endişe duyduklarını belirtti. Freeland yayınladığı yazılı açıklamada, “Suudi Arabistan’ın, Kanada’nın, tutuklanan insan hakları savunucularını savunduğu ifadelerine karşılık olarak Kanada Büyükelçisi’ni kovması konusunda derin endişelerimiz var. Kanada, kadın hakları ve dünya çapında ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere insan haklarının korunması için her zaman ayağa kalkacaktır. Bu değerleri teşvik etmekte tereddüt etmeyeceğiz ve bu diyaloğun uluslararası diplomasi için kritik olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Prens suskun

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, son aylarda ülkesinde başlattığı reform hareketiyle adından söz ettirmeyi başarmıştı. Özellikle Suudi kadınların iş hayatına daha fazla katılımı konusunda adımlar atılmasını isteyen Prens Selman’ın, Kanada ile yaşanan krize ilişkin sessiz kalması dikkati çekti.