Gazete Vatan Logo

Kanada'nın '11 Eylül' hazırlığı basına sızdı!

Kanada'nın 11 Eylül benzeri bir saldırıya ilişkin askeri hazırlıkları açığa çıktı, Kanada Genelkurmay Başkanı duruma tepki gösterdi.

Kanada'nın '11 Eylül' hazırlığı basına sızdı!

Kanada’da CBC News kanalı tarafından ‘Bilgiye Ulaşım Kanunu’ kapsamında edinilen gizli belgeler, Kuzey Amerika ülkesinin, 2001 yılında ABD'de gerçekleşen 11 Eylül benzeri bir saldırıya ilişkin askeri hazırlıklarını açığa çıkardı.

Belgelerde, Kanada’nın en büyük şehri Toronto’daki CN Tower binasına yönelik olası bir uçak saldırısına karşı ordu, Kraliyet Atlı Polisi (RCMP) ve hükümetin söz konusu uçağı düşürme kararını nasıl vereceklerinin detayları belirtildi.

'ASİL KARTAL OPERASYONU'

Kararı kimin ve ne kadar süre içinde vereceği, hazır halde olacak Kanada ve ABD savaş uçaklarının sayısı, Kanada jetlerinin nerede bulunacağı ve havalanmalarının ne kadar süreceği, Kanada ve ABD savaş uçaklarının güç kullanımına ne zaman yetki verileceği gibi gizli bilgiler içeren belgelerin, göreve yeni başlayan Genelkurmay Başkanı Jonathan Vance’a 2015 yılında verilen bir brifingin parçası olduğu bildirildi.

Söz konusu brifingin, 11 Eylül saldırılarından sonra Kuzey Amerika hava sahasında benzer girişimleri engellemek amacıyla kurulmuş olan Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı’nın (NORAD) ‘Asil Kartal Operasyonu' hakkında bilgi verdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

VANCE: BELGELER DOĞRU KULANILMAZSA, KANADA İÇİN ZARARLI OLABİLİR

CBC News kanalı, elde ettiği belgelerdeki içeriğin tamamını ulusal güvenlik gerekçesiyle açıklamazken, Genelkurmay Başkanı Vance’dan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

CBC’e konuşan Vance, “Bana burada bir yanlış yapılmış gibi geldi. Bunu araştıracağız ve böyle bir şeyin tekrar yaşanmamasından emin olmaya çalışacağız” dedi. Bilgi sızıntısını hiçbir suretle uygun bulmadıklarını belirten Vance, “Belgeler doğru kullanılmadığı takdirde Kanada için zararlı olabilir” diye konuştu.

MARK NORMAN VAKASI GÜNDEME GELDİ

Öte yandan, söz konusu belge sızıntısı, Savunma Bakanlığı’nın gizli belgeler konusunu nasıl ele aldığı konusunda var olan soru işaretlerini arttırdı. Bakanlık, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Koramiral Mark Norman’ın gemi inşasıyla ilgili olduğu düşünülen gizli verileri sızdırmak suçlamasıyla açığa alınmasından sonra, yoğun bir kamu denetimi altındaydı.

Haberin Devamı