Gazete Vatan Logo

Kanada karbon emisyonunu yüzde 30 azaltacak

Kanada, karbon emisyon oranını, 2030 yılına kadar yüzde 30 azaltma kararı aldı.

Kanada Federal Çevre Bakanı Leona Aglukkaq, Manitoba eyaletinin başkenti Winnipeg’de yaptığı açıklamada, sera gazı emisyonunda kendilerine iddialı bir hedef koyduklarını ve 2005 yılı seviyelerinin de altına ineceklerini söyledi.

Bakan Aglukkaq, temiz enerji üretiminde dünya lideri Kanada’nın, enerjinin her alandaki üretiminde de çevreye olan olumsuzlukları en aza indirmeyi taahhüt ettiğini duyurdu.

Bu hedefe dönük olarak metan gazı emisyonunun da azaltılacağını kaydeden Aglukkaq, petrol ve gaz üretimindeki endüstriyel sızıntılar ile diğer olumsuzlukları önleyici yeni önlemler getirileceğini bildirdi. Azot gübresi üretimi başta olmak üzere kimya sektöründeki emisyonları sınırlamak için yeni limitler getirildiğini anlatan Bakan Aglukkaq, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazdan kaynaklanan emsiyonun da bu kapsama alındığını söyledi.

KYOTO PROTOKOLÜNDEN ÇEKİLMİŞTİ

Kanada, 2011 yılında aldığı bir kararla sera etkisine yol açan gazların salınımının azaltılmasını hedefleyen Kyoto Protokolü'nden çekilmişti. O dönemde Kanada Federal Çevre Bakanı olan Peter Kent, ülkesinin bu kararına gerekçe olarak ''Kyoto Protokolü'nün çalışmamasını ve protokolde kalması durumunda milyarlarca dolar ceza ödemek zorunda kalma riski bulunmasını'' göstermişti. Kanada, böylece 1997'de imzalanan ve 2005'te yürürlüğe giren bu anlaşmadan resmen çekilen ilk ülke olmuştu.

Kanada’nın, 2030 yılına kadar sera etkisine neden olan gazların yüzde 30 azaltma hedefini gerçekleştirmesi halinde, 2005'te kabul edilen yüzde 17 Kopenhag Hedefi’nin de altına inerek, yüzde 14 grubunda yer alması öngörülüyor.

Haberin Devamı