Gazete Vatan Logo

Kan kaybı süren borsalar ralliye mi hazırlanıyor?

Yatırımcılar yeniden “Borsalar dip yaptı mı?” sorusunu sormaya başladı

Hayatlarının en kötü günlerini geçiren yatırımcılar, Wall Street’te endekslerin 11 yılın en düşük seviyelerine inmesiyle yeniden “Borsalar dip yaptı mı?” sorusunu sormaya başladı. Krizleri tahmin etmesiyle tanınan ve “Bay Felaket” adını alan ünlü yatırımcı Marc Faber, piyasaların önümüzdeki 3 ayda ralli yapacağını söylüyor. Hedge fon yöneticilerine göre ise önümüzdeki dönemde piyasalarda daha çok kan dökülecek

Dünya piyasaları son iki haftadır yeni bir satış dalgasıyla sarsılıyor. ABD’li otomotiv devleri General Motors, Chrysler ve Ford’un uçurumun kenarına gelmesinin yanında Citigroup’la ilgili endişeler Wall Street’te S&P 500 Endeksi’ni son 11 yılın en düşük seviyesine itti. 6 yılın dibine inen Dow Jones’taki yıllık kayıp yüzde 40’a ulaştı. Hisse senedi fiyatlarında yaşanan hızlı düşüşün ardından “Borsalar dip yaptı mı?” sorusu yeniden gündeme geldi.

Krizleri önceden tahmin etmesiyle tanınan ve adı “Bay Felaket”e çıkan ünlü yatırımcı Marc Faber, bu sefer pembe bir tablo çizdi. Mark Faber, hükümetlerin piyasalara pompaladığı büyük miktardaki paranın piyasalarda çok güçlü bir ralli sürecini başlatacağını düşünüyor.

Ancak Faber’e göre borsalarda yaşanacak ralli her şeyin sona erdiği anlamına gelmiyor. Likiditenin yükselmesine rağmen piyasalarda düşüşlerin sürmesi halinde 1929’daki Büyük Buhran’dan çok daha büyük bir kriz yaşanacağı konusunda da uyarılarda bulunan Faber, yaşanacak ralliyi “Dünya genelindeki hükümet ve merkez bankaları piyasaya likidite sağlıyor. Bu durumun şüphesiz çok büyük etkisi olacak. Gelecek üç ayda varlık piyasalarında hisselerde çok güçlü bir sıçrama göreceksiniz, bunu tahviller ve dolardaki satışlar takip edecek. Alım hareketi başladığında yaşanan ralli yatırımcıların beklediğinden çok daha kuvvetli olacak” şeklinde özetliyor.

Faber, krizin sadece hisse piyasalarında 30 trilyon dolarlık erimeye neden olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Sisteme yeteri kadar para aktarırsanız, eninde sonunda ekonomiyi şişirirsiniz, özellikle de ABD’de. İstatiksel olarak bir sıçramanın gerçekleşmesi gerekiyor. Bu gerçekleşmezse dünya 1929’dan daha kötü bir ekonomiyle karşı karşıya kalabilir.”

Buffett ’alın’ demişti ama...

Bundan yaklaşık bir ay önce ABD’li milyarder Warren Buffett da benzer bir görüşü ortaya koymuş ve “Hisse senedi alıyorum. Eğer fiyatlar bu seviyeden kalmaya devam ederse, tüm portföyümü hisse senedine çevireceğim” demişti. Ancak Wall Street, Buffett’ın “alım” önerdiği tarihten sonra yüzde 17 düştü. (Buffett’ın Eylül ayında hisse başına 125 dolar ödeyerek ortak olduğu Goldman Sachs’ın hisseleri Cuma günü 53.31 dolardan kapandı.)

1.7 trilyon dolarlık varlığı yöneten hedge fonların yöneticileri de yatırımcılara gönderdikleri mektuplarda “Hisse almak için acele etmeyin. Krizde henüz dibi görmedik. Ancak arada tepki yükselişleri olabilir” uyarısında bulunuyor.

Az sayıda hedge fon yöneticisi ise diğerlerine göre daha iyimser ve hisse senetlerinde gelinen seviyelerin uzun vadeli yatırım için oldukça cazip olduğu görüşünde. Maverick Capital’ın ortaklarından Steve Galbraith, hedge fonların müşterilerine gönderdiği 25 mektup okuduğunu ve çoğunluğunun “karamsar” görüşler içerdiğini söylüyor.

Hayman Advisors adlı hedge fonun yönetici ortağı Kyle Bass, yatırımcılarına gönderdiği mektupta, herhangi bir şey alma konusunda çok dikkatli olmalarını vurguluyor.

Dip ne zaman görülecek?

“Hisse alma zamanı da gelecek. Ancak bu zaman birkaç yıl sonra olabilir” diyen Bass, piyasalarda dibin ABD’de yüzde 6.5 olan işsizlik rakamının yüzde 10’a çıktığı ve ekonominin en az yüzde 4-5 küçüldüğünde görüleceğini düşünüyor.

Bass, geçen ay “Hisse alma zamanı” diyen Buffett’ı da eleştirdi. Buffett’ın hisselerinin yüzde 50 değer yitirmesi durumunda da yeterli parası olduğunun altını çizen Bass, “Buffett, hâlâ jetiyle uçuyor. Yaşam tarzında bir değişiklik olmadı. Varlığınızın yarısını kaybettiğinizde yaşamıza geçmişteki gibi devam edebilecek kadar paranız var mı? Benim yok” diyor.

En iyi performans gösteren hedge fonlardan The Baupost Group LLC’nin CEO’su Seth Klarman da piyasaların en kötüyü geride bırakmadığını düşünenlerden. Klarman, “Piyasalardaki çöküş ve kurtarma planları bizi hasta etti. Ama bu iş daha bitmiş değil. Daha çok kan dökülecek gibi” diyor. “Enkaza dönen piyasalarda alım yapmaya başladık” diyen Oaktree adlı hedge fonun Başkanı Howard Marks ise şunları söylüyor: “Ayı piyasasının üçüncü aşamaya geçtiği konusunda şüphem yok. Ancak bu dibin görüldüğü anlamına gelmiyor.”

İMKB haftanın en fazla kaybettiren borsası

Haftalık Yıllık

değ. (%) değ. (%)

İMKB -13.61 -60.45

Brezilya -12.72 -51.10

Fransa -12.46 -48.68

Almanya -12.38 -48.84

İngiltere -10.70 -41.45

Rusya (RTS) -9.94 -74.67

ABD (S&P 500) -8.39 -45.50

Macaristan -8.08 -58.42

Japonya -6.52 -48.32

Hong Kong -6.52 -54.48

Polonya -6.35 -54.38

ABD (Dow Jones) -5.31 -39.34

G. Afrika -4.33 -37.61

1 yıl önce Türk bankacılık sektörünün 2 katı olan Citi’nin değeri bugün 4 bankaya eşit

Bir zamanlar dünyanın tartışmasız en büyük finans şirketi olan Citigroup zor günler geçiyor. ABD Hazine Bakanlığı’na FED New York Başkanı Timothy Geithner’in getirileceği haberleriyle Dow Jones’ta yaşanan hızlı tırmanış da Citi hisselerindeki kan kaybını durdurmaya yetmedi. Dow Jones’un yüzde 6.54’lük artış yaşadığı Cuma günü Citi yüzde 20 daha değer kaybederek 3.77 dolara indi. Citigroup hisselerindeki haftalık kayıp ise yüzde 60.4’e ulaştı. Bir yıl önce 261 milyar dolarlık piyasa değeri ile Türk bankacılık sektörünün iki katı bir değere sahip olan Citigroup’un piyasa değeri 20.5 milyar dolara indi. Türk bankalarının bugünkü toplam değeri ise 32 milyar dolar.

Başka bir ifadeyle Ekim 2007’de 10 tane Akbank ya da 14 tane İş Bankası eden Citigroup’un değeri bugün Akbank, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası ve Garanti Bankası’nın toplam değerine eşit.

Haberin Devamı