Gazete Vatan Logo

Kan donduran keşif!

İskoçya'da bilimadamları, yaptıkları araştırmalarda buldukları kalıntıların şokunu yaşıyor

Kan donduran keşif!

İskoçya sahilinin açıklarında, farklı insan bedenlerinden alınan parçalarla oluşturulmuş, dünyaca ünlü roman 'Frankeştayn'a konu olan yaratığı anımsatan mumyalar bulundu.

İskoçya sahilinin açıklarında, farklı insan bedenlerinden alınan parçalarla oluşturulmuş, dünyaca ünlü roman 'Frankeştayn'a konu olan yaratığı anımsatan mumyalar bulundu.

Araştırmacılar, mumyalama işlemini yapan kişilerin bu sayede atalarının cesetlerinden kalan parçaları tek bir ırkta bir araya getirmeyi amaçlamış olabileceğini söyledi.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan bilim insanları, bu kurgunun kendilerine, mezar ve mahzenlerden toplanan ceset parçalarıyla oluşturulan roman kahramanı Frankeştayn'ı anımsattığını belirtti.

Mumyalar ilk kez 2001 yılında İskoçya'nın batı kıyısındaki Güney Uist adasında, Cladh Hallan isimli bir Bronz Çağı köyünde bulunan 3 bin yıllık bir evin altında bulunmuştu. Bu keşiften sonra, araştırmacılar aynı bölgede kazı çalışmalarına devam etti.


Araştırmacıların bu çalışmalarda bulduğu insan mumyaları arasında bir genç kıza ve üç yaşındaki bir çocuğa ait cesetler vardı. Ayrıca, bunlardan çok daha farklı görünümde yetişkin bir kadın ve erkeğe ait cesetler de, cenin pozisyonunda, sıkıca mumyalanmış bir vaziyette keşfedildi.

ÜÇ FARKLI İNSANDAN TOPLANAN KEMİKLER...

Bilim insanları, erkeğe ait mumyanın üç farklı kişiye ait kemiklerden oluştuğunu fark etti. Cesedin gövdesiyle kol ve bacakları bir erkeğe, kafatası ve ensesi başka bir erkeğe, alt çenesi ise muhtemelen bir kadına ait. Alt çenenin tüm dişleri yerindeyken, üst çenede bir tek diş bile bulunmuyor.

Kadın cesedini de inceleyen araştırmacılar, bu mumyanın alt çenesinin, kol ve uyluk kemiklerinin farklı insanlara ait olduğunu anladı. Kadının üst çenesindeki iki dişinse çekilerek ellerine konduğu görüldü.

MUMYALAMANIN MISIR'A ÖZGÜ OLMADIĞI ANLAŞILDI

Frankenştayn'ı anımsatan bu karma uzuvlu cesetlerin kadına ait olanının M.Ö. 1130-1310, erkeğe ait olanınınsa M.Ö. 1260-1440 yılları arasında oluşturulduğu tahmin ediliyor.

Büyük Britanya'da böylesi mumyalama işleminin uygulanıyor olmasının ortaya çıkması da başlı başına tarihi bilgileri değiştiren bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Bulunan cesetler, Mısır dışında da mumyalama işlemi yapıldığının önemli bir kanıtı olarak gösteriliyor. (Livescience)

Haberin Devamı