Gazete Vatan Logo

Oruçluyken iftardan önce kan aldırmak ve vermek orucu bozar mı? Ramazan'da iğne yaptırmak için doğru zaman ne zaman?

Kan aldırmak ve kan vermek orucu bozar mı? Ramazan ayının başlamasına az bir süre kala vatandaşlar kan aldırma ve kan verme işlemlerinin orucu bozup bozmayacağını merak ediyorlar. İşte kan aldırmak ve kan vermek orucu bozar mı? sorusunun yanıtı...

Oruçluyken iftardan önce kan aldırmak ve vermek orucu bozar mı? Ramazan'da iğne yaptırmak için doğru zaman ne zaman?

Ramazan ayının yaklaşması ile beraber vatandaşların oruç ibadetine ilişkin soruları da artıyor. Kan aldırmak ve kan vermek orucu bozar mı? en fazla yanıt aranan sorular arasında yer alıyor. İşte vatandaşlar tarafından merakla beklenen kan aldırmak ve kan vermek orucu bozar mı sorusu için görüşler...

Kan aldırmak orucu bozar mı?

Kan aldırmak orucu bozmaz. Nitekim Hz. Peygamber, ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır (Buharî, "Tıb", 11, "Sayd", 11, "Savm", 22). Ayrıca Hz. Peygamber: "Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak" (Tirmizi, "Savm", 24) buyurmuştur.

İğne yaptırmak orucu bozar mı?
Serum ve iğne, dört mezhepte de orucu bozar. S. Ebediyye’de Merakıl-felah şerhinden alınarak şöyle deniyor:
(Başta ve gövdedeki yaraya konulan ilacın, sıvı olsun, katı olsun, beyne ve hazım yoluna gittiği bilinirse, oruç bozulur. İçeri gittiği iyi bilinmezse, ilaç sıvı ise, İmam-ı a’zam bozulur dedi. İki imam ise, içeri gittiği iyi bilinmeyince bozulmaz dedi. İçeri sızdığı iyi bilinmeyen ilaç katı ise, üç imam da, bozulmaz dedi.)
Bundan anlaşılıyor ki, sızdığı iyi bilinen ilaç, katı da olsa, sıvı da olsa, üç imam da (Orucu bozar) buyurmuştur. Koldan, bacaktan, her yerden deri altına, adaleye iğne ile yapılan aşı, ilaç enjeksiyonlarının orucu bozacağı, buradan anlaşılmaktadır. (S. Ebediyye)
Görüldüğü gibi, yapılan iğnelerin, serumların orucu bozduğu açıkça bildirilirken, (Bozmaz) diyenlere itibar etmemelidir.

Haberin Devamı