Gazete Vatan Logo

Kamyon satmak 2014’te çok zor olabilir!

Otobüs satışlarında tahminlerden daha iyi bir yıl geçirdiklerini söyleyen MAN Kamyon ve Otobüs CEO’su Tuncay Bekiroğlu, 2014 için tahmin yapmanın zor olduğunu belirtti.

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. CEO’su K. Tuncay Bekiroğlu, önce 2013 yılı performansını ortaya koydu. Bekiroğlu, otobüs, kamyon ve yedek parça satışlarında 2013’ün hedeflerin aşıldığı bir yıl olduğunu vurguladı. Özellikle seyahat otobüsü pazarının beklentileri aştığı bir yıl olduğunu belirten MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. CEO’su Bekiroğlu, yılın başında 950 otobüslük bir pazar öngördüklerini ancak gerçekleşmenin 1.340 olduğunu ifade etti.

MAN olarak, 222 adet seyahat otobüsü satışı gerçekleştirdiklerini ve yüzde 17 pazar payı elde ettiklerini kaydeden Tuncay Bekiroğlu bunun nedenlerini de şöyle vurguladı:

“275 otobüs satarız derken, 407 tane sattık. 2013 yılında Türkiye seyahat otobüsü pazarındaki en önemli gelişme; MAN’ın yeni seyahat otobüsü Lion’s Coach EfficientLine’ın büyük başarısı oldu. 440hp EEV motoru, AStronic şanzımanı, optimal aks tahvil oranı ve iyileştirilmiş aerodinamik tasarımı ile muadil araçlara göre ilave yüzde 8-10 aralığında yakıt tasarffu sağladığı ölçüldü. MAN Lion’s Coach EfficientLine, yakıt tüketimi konusundaki cimriliği ve çarpıcı tasarımı sayesinde, en önemli filoların tercih ettiği araç haline geldi. Bu benzersiz özellikleri ile 2014 yılında da sektörün gözdesi olacağı şimdiden anlaşılıyor.

Seyahat otobüsünde tahminlerin ötesindeki başarıya karşılık kamyon segmentinde beklentiler doğrultusunda hatta bir miktar altında satış olduğuna işaret eden Bekiroğlu, bu pazara yönelik de verileri şöyle paylaştı:

Kamyon hedefi tutmadı

“2013 yılında 12 ton üzeri kamyon segmentinde toplam 2.059 adet satış gerçekleştirdik. Bu bizim tahminimizin 700 adet civarı altında bir satış oldu. Gezi olayları, ardından 17 Aralık süreci, açıkçası kamyon pazarını etkiledi. Tahminlerimize göre pazarın toplam satışı, yaklaşık 30 bin 400 olarak gerçekleşti. Bekiroğlu, 2014 beklentisini de aktardı:

“2014 yılında pazarın, yerel seçimlerden sonra oluşacak tabloya göre değişkenlik gösterebileceğini düşünüyoruz. Ortaya çıkacak istikrarlı bir görünümde, 12 ton ve üstünde toplam satış adetlerinin 27 bin ile 30 bin arasında olacağı ve bunda ilk üç ayda ertelenmiş taleplerin de etkili olacağı öngürüsünde bulunabiliriz. Tersi bir durumda ise, rakamların 12 bin ile 15 bin arasında gerçekleşmesi de mümkün olabilir. Faiz oranlarındaki artışlar, dövizdeki dalgalanmalar, Avrupa’da yaşanan krizin devam eden etkileri, komşularımızda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, pazarın bir parça temkinli olmaya devam edeceğinin sinyallerini veriyor.”

Seçim öncesi otobüse hücum

TUNCAY Bekiroğlu ahminlerin ötesinde otobüs satışında belediyelerin yerel seçimler öncesi kesenin ağzını açmasının etkili olduğunu söyledi. 2013’te şehir içi otobüs pazarının 2 bin 352 olduğunu söyleyen Bekiroğlu kendilerinin de 185 adet şehiriçi otobüs sattıklarını kaydetti. Bekiroğlu; AKP’ye 2, CHP ve MHP’ye birer otobüs sattıklarını ayrıca başbakanlığın da 2 otobüs aldığını belirtti. Bekiroğlu, futbol kulüplerine de otobüsleri parası karşılığı verdiklerini bir otobüsün fiyatının 200 bin euro ile 400 bin euro arasında değiştiğini ifade etti. Otobüs satışlarında sıkıntı görmediklerini kaydeden Bekiroğlu, “Kamyonda ise başarı kriterleri var. Ekonomik konjonktürün yanısıra üçüncü havalimanı inşaası, HES inşaatları ve bölünmüş yol çalışmaları satışları etkileyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı