Gazete Vatan Logo

Kamunun da artık yüzer elektrik santrali olacak

Yüzer elektrik santralleri, ilk kez kamu eliyle faaliyete alınacak. En az 120 megavat kapasiteli santralin temin işi için açılan ihalede, en iyi teklifi 181 milyon 680 bin lira ile Tersan Tersanecilik verdi

Kamunun da artık yüzer elektrik santrali olacak

Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan ve kullanılan yüzer elektrik santralleri, ilk kez kamu eliyle faaliyete alınacak. Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından, Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri Santrali’nin toplam 120 megavat kapasitedeki 4 adet gaz türbini, jeneratör setiyle yardımcı sistemlerinin ambarlı bir kuru yük gemisine veya ambarlı kargo gemisine montajlanarak yüzer elektrik santraline dönüştürülmesi için ihale açıldı. Toplam 6 şirketin katıldığı ihalede, en iyi teklifi 181 milyon 680 bin lira ile Tersan Tersanecilik verdi.

Şartnameye göre, yüklenici firma en fazla 20 yaşında,2 veya 4 zamanlı makineye sahip, Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği üyesi bir kalite kuruluşu tarafından verilmiş aktif belgeli, ambarlı kuru yük veya ambarlı kargo gemisini yüzer elektrik santraline dönüştürecek. Bu şartlara uygun bir gemiye, Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri Santrali’nin türbinleri ve yardımcı sistemleri montajlanarak kurulacak ve en az 120 megavat kapasiteye sahip olacak yüzer santralde, motorin ve doğalgaz olmak üzere çift yakıt kullanılabilecek.

Haberin Devamı

Yüklenici firma, geminin santrale dönüştürülmesi haricinde, testler, tesisin başarılı bir şekilde işletmeye alınması, işletme süpervizörlüğü ve eğitim dahil olmak üzere anahtar teslimi hizmet verecek.

18 ayda tamam

Türkiye sınırları içerisinde bir tersanede yapılması şartı bulunan santralin 18 ayda tamamlanması öngörülüyor. Santralin teslimat adresi henüz belirlenmezken, hangi amaçla kullanılacağı konusu da tam olarak netleşmedi.