Gazete Vatan Logo

Kamuda ücretler silbaştan

Kamuda eşit işe eşit ücret uygulamasını öngören kanun hükmünde kararname (KHK) dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uygulama 81,7 milyar lira olarak öngörülen 2012 bütçesindeki personel giderlerini 5 milyar lira artıracak.KHK kapsamında fazla mesai ve döner sermaye gibi ek ödemeler kaldırıldı.

Daire başkanlarının maaşı 4 bin 290 lira olarak belirlendi. Bu rakama 160 liralık sosyal yardım eklenecek. Maliye gibi bazı bakanlıkların daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür maaşlarında fazlaca bir değişiklik olmazken, çok sayıda bakanlıktaki üst düzey bürokratın maaşı ise artacak. Düzenleme ile merkezi uzmanların maaşı 3.800-3.900 liraya çıkacak. Halihazırda bakanlıklarda ortalama merkezi uzman maaşı 2.500-3.000 liraydı.

KHK ile düşük maaş alan uzman ve yöneticilerin maaşları yukarı çekildi. BDDK ve Hazine gibi üst kurullarda çalışan uzmanlar Başbakanlık uzmanlarıyla eşitlendi. Yeni yapıda belirlenen rakamın üzerinde düzenleyici ve denetleyici kurumlarda çalışıp maaş alanların durumu da belli oldu. Mevcut üst düzey bürokratlar yüksek maaş almaya devam ederken, yeni göreve atananlar 4.290 lira maaşla işe başlayacak. Merkezi uzmanların maaşı artırılırken taşra uzmanlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemesi bakanlıklarda tansiyonu artırdı. Özellikle Maliye Bakanlığı'nda tartışmalar olacağı belirtiliyor.Merkezde çalışmasına rağmen taşra uzmanı statüsüne konan çok sayıda uzmanın konuya ilişkin rahatsızlıklarını ilgili makamlara ileteceği ifade ediliyor.

Hükümetin eşit işe eşit ücret uygulamasının puanlama sistemine dayandığını aktaran bir ekonomi yetkilisi, çalışmanın sınırlı bir kesimi memnun ettiğini kaydetti. Yapılan düzenlemeye göre üst düzey personelin maaşı sadece ücret göstergesi ve tazminat göstergesi üzerinden hesaplanacak. Kamuda çalışan personele verilen ek ödemeler yürürlükten kaldırıldı. Bunun yerine yeni ödemeler belirlendi. Böylece tüm kamu personelinin ek ödemeleri eşitlendi.

Yeni ek ödemeler 15 Ocak'ta ödenecek. Ek ödeme Damga Vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak. KHK ile Bakanlık ve diğer kamu kurumu teşkilatlarındaki il müdürlükleri üç gruba ayrıldı. Buna göre, İstanbul, Ankara, İzmir'de görev yapanlar birinci grubu, büyükşehir belediyesi bulunan illerde görev yapanlar ikinci grubu, diğer illerde görev yapanlar ise üçüncü grubu oluşturdu. Memurlara fazla çalışma ücretinin beş katına kadar fazla çalışma ücreti ödenebilecek. Bu karar, Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca alınacak

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan'ın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilecek. Birçok meslek grubunda ek ödemeler artırıldı. Örneğin halen 587 TL ek ödeme alan bir mühendis, yeni düzenleme ile 796 TL ek ödeme alacak. Böylece ek ödemesi 215 TL artacak. KHK'de yapılan değişiklikle valilerin ek göstergeleri 7000'den 7600'e yükseltildi. Böylece valilerin ek ödemesi, müsteşarların ek ödemesi ile eşit hale geldi. Ayrıca özel harekat personeli polisler ile terörle yoğun mücadele eden Genelkurmay Başkanlığı'nca belirlenen birliklerde fiilen görev yapan subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere, 10 bin 750 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık miktarı geçmemek üzere ilave ek tazminat ödenebilmesi karara bağlandı. KHK ile Çalışma Bakanlığı'nın bölge müdürlükleri kapatılıp, illerdeki İşkur müdürlükleri Çalışma Bakanlığı'na bağlandı.(Zaman)

Haberin Devamı