Gazete Vatan Logo

Kamer Genç'in sözleri mikrofon kapattırdı!

HSYK Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında Meclis Başkanvekili Meral Akşener, CHP'li Kamer Genç'in Adnan Menderes'le ilgili sözleri nedeniyle mikrofon kapattı.

TBMM Genel Kurulu'nda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmeler sırasında tartışmalar yaşandı. Birkaç kez oturuma ara veren Başkanvekili Meral Akşener, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in merhum Başbakan Adnan Menderes'e ilişkin sözleri nedeniyle mikrofon kapattı.


Tasarının 2. bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, birçok konuşmacının 'Anayasa değişkiliği sırasında 'darbecilerin yargılanacağını söylediniz, niçin bunlarla ilgili bir şey yapmıyorsunuz' dediğini anımsattı.

Referandumdan önce iki gazeteye verdiği mülakatlardan ilgili bölümleri okuyan Ergin, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasının ilkesel açıdan önemine işaret ettiğini kaydetti.



Ergin, 12 Eylül generallerinin yargılanması konusunu hukuk sisteminin değerlendireceğini söylediğini de kaydetti.

Ayağa kalkan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Ergin'in gazeteye verdiği demeci eksik okuduğunu ileri sürerek, 'Ayıp. Söylediklerinizi inkar ediyorsunuz. Sizinle aynı Meclis'te bulunmaktan utanıyorum. Yüreğiniz varsa 12 Eylül'den hesap sorun' diye konuştu.

Bu sırada bazı AK Parti milletvekilleri ile Öztürk arasında tartışmalar yaşandı.

Oturumu yöneten Başkanvekili Meral Akşener, toplantıya ara verdi.

Ara sırasında da tartışmalar sürdü.

Aranın ardından AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Öztürk'ü kast ederek, 'Sarhoş musun? Şerefsiz. Çıkarın şunu dışarı' diye bağırdı.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Aslan'ı genel kurul salonu dışına çıkardı.

Başkanvekili Akşener, oturuma yeniden ara verdi.

Aranın ardından Kamer Genç, Akşener'in oturuma iki kez ara verdiğini, içtüzük gereği birleşimi kapatması gerektiğini iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Akşener'den gündeme geçmesini talep etti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Bahçekapılı'nın Başkanvekiline müdahale edemeyeceğini söylediler. Bu nedenle yine tartışmalar yaşandı.

Akşener oturuma tekrar ara verdi.

GENÇ: MENDERES İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜNÜ BİTLİS'E TAYİN EDEREK...

Aradan sonra bu kez CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Kamer Genç'in birleşimin kapatılması yönündeki iddiasını yineledi.

Görüşmeleri devam ettirmesi üzerine Hamzaçebi, Akşener'in tutumu konusunda usul tartışması açılmasını istedi.

Akşener'in tutumu aleyhinde söz alan Kamer Genç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın merhum Başbakan Adnan Menderes'i örnek aldığını belirterek, 'Menderes kim? İstanbul Emniyet Müdürünü Bitlis'e tayin ederek, karısıyla ilişkiye giren kişidir' dedi.

Başkanvekili Akşener, bu sözler üzerine mikrofonu kapattı.

Bu sırada da kürsüdeki Genç ile AK Parti milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı.

Akşener, Genç'ten üslubunu düzeltmesini istedi ve selamlama için mikrofonu açtı.

Genç'in konuşmasından sonra MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yerinden, Genç'in sözlerinde hakaret bulunduğunu belirterek, sözlerini geri alması gerektiğini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Menderes'in seçimle gelen ilk başbakan olduğunu, darbe sonucu hayatını kaybettiğini belirterek, bunun Türkiye demokrasisi için bir kara leke olduğunu söyledi.

Menderes'in özel hayatının kendilerinin ilgi alanına girmediğini ifade eden Hamzaçebi, özel yaşamına ilişkin iddiaların dile getirilmesini şık bulmadığını kaydetti.

Genç'in kişisel düşüncesini dile getirdiğini belirten Hamzaçebi, 'Bu tür olayların doğruluğu ya da yanlışlığının tartışılacağı yer burası değildir' dedi.

BOZDAĞ: MENDERES AİLESİNDEN ÖZÜR DİLİYORUM

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, kürsüden söylenenlerden dolayı son derece utandığını, mahcup olduğunu kaydetti. Bozdağ, 'Rahmetli Menderes'in ruhu önünde saygıyla eğilirken ailesi ve yakınlarından özür diliyorum. Bu kürsülerde bu ülkede başbakanlık yapmış insanlara iftiraların hakikat gibi sunulması kadar verilecek bir yara bulunamaz. Menderes'in hangi şartlar altında asıldığını, hangi uyduruk mahkeme kararlarıyla idam edildiğini tarih biliyor. O kararları verenler, 'ben bu kararı veren hakimim', 'bunu isteyen komutanım' diye utanmadan toplumun içinde gezemiyorlar. Çocukları bile babalarına aidiyetlerini ifade edemiyorlar, utançlarından dolayı. Başkaları bunu hissetmiyorsa, benim söyleyecek hiç sözüm yok' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genç'ten sözlerini düzeltmesini istedi. Vural, sözlerin tutanaklardan çıkarılmasını da talep etti. Vural, 'Bunu yapmamız gerekir, manevi şahsiyetlerini korumamız gerekiyor' dedi.

'DİSİPLİN HÜKÜMLERİ İŞLETİLMELİ'

Yeniden söz alan Bozdağ, Genç'in özür dilemesi gerektiğini belirtti, Başkanlık Divanının disiplin hükümlerini uygulamasını istedi.

Bakan Ergin de, sözlerden dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek, 'Yapılan bu saygısızlık hepimizi yaralamıştır' dedi.

Başkanvekili Akşener, Genç'e yapılan konuşmaları anımsatarak, düzeltme için bir talebinin olup olmadığını sordu. Akşener, Genç'e düzeltme için yerinden söz verdi.

Genç, söylediklerinin basında yer aldığını söyledi.



ÖZÜR DİLEDİ

Başkanvekili Meral Akşener, Tan’ın konuşmasının ardından oturuma ara vererek, grup başkanvekillerini odasına davet etti. Akşener’in grup başkanvekilleriyle görüşmesinin ardından tasarının görüşmelerine devam edildi.

Bu arada yerinden söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, bir önceki oturumda merhum Başbakan Adnan Menderes hakkında yaptığı konuşmadan dolayı özür diledi. Genç, "Yaptığım konuşma, maksadını aşan bir konuşma oldu. Menderes ailesinden özür diliyorum. Sözlerimi geri alıyorum. Rahmetli Menderes’e de Allah’tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 2002 yılında Türkiye’de yaklaşık 60 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, ancak bu rakamın 2010 yılında yaklaşık 120 bine çıktığını söyledi. Dibek, bu sayının neden arttığının sorgulanması gerektiğini ifade etti.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, Türkiye’nin bir suç cennetine dönüştüğünü savunarak, "Yaptıklarınız, adalet saraylarından ibaret kaldı" dedi. Paksoy, iktidarın, AB’nin istediği ya da AK Parti’nin ihtiyacı olan kanunları çıkardığını iddia etti.

CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, tasarıya göre, HSYK’nın toplantı ve gündemini Adalet Bakanı’nın hazırladığını, bunun, yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığı ile çeliştiğini kaydetti. Güner, yargının, yürütmenin denetiminde olmasının teşvik edildiğini ileri sürdü.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bakanların ve AK Parti’li milletvekillerinin, referandum öncesinde, 12 Eylül darbecilerinden hesap sorulacağı sözünü verdiklerini, ancak bunun gereğinin henüz yapılmadığını söyledi.

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, tasarının hakim ve savcılarla ilgili olumlu herhangi bir düzenleme içermediğini, ayrıca yargı bağımsızlığı ile de çeliştiğini öne sürdü.

Haberin Devamı