Gazete Vatan Logo

Kamalak harekete geçti

Kamalak harekete geçti

SAADET Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, milletvekili adayı olan bir kişinin diğer adaydan daha fazla oy almasına rağmen partisi barajı aşamadığı için mazbatasının alamamasının insan hakkı ihlali olduğunu ve seçim barajının da Anayasa’da bulunmadığını belirterek konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı planladığını belirtti. Kamalak, ” Biz seçim barajının sıfır olduğunu söylüyoruz. Henüz Anayasa Mahkemesi’ne başvurmadım. Çünkü hak ihlaline müteakiben 30 gün içinde başvurmak gerekir.”dedi.

Seçim çalışmalarını Konya’da ilçe ziyaretleri yaparak gerçekleştiren SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak, seçim barajının Anayasa’da bulunmadığını belirtti. Seçimlerde diğer adaya göre fazla oy alan bir milletvekili adayının partisi barajı aşmadığı için mazbatasının alamamasının hak ihlali olduğunu ifade eden Kamalak, şunları söyledi:

”Bireysel başvuru hakkı Anayasamızın 148’inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre herkes, Anayasa’nın teminatı altında bulunan ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında olan bir hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir. Siyasi haklar hiç şüphesiz temel insan haklarındandır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındadır. Buna göre bir aday, bölgesinden milletvekili seçilecek kadar oy almış olmasına rağmen partisi barajı aşmadığı için mazbatası verilmediğinde, kendinin mazbatası, kendisinden daha az oy almış olan başka bir adaya verilmektedir. Sırf diğer adayın partisi barajı aştığı için alamıyor.”

Haberin Devamı

Konuyu örnek vererek açıklayan Kamalak, ”Burada şöyle düşünün siz 40 bin oy almışsınız siz seçilemiyorsunuz, diğer aday 30 bin oy almış, sizden daha az oy almış, o seçilebiliyor. Siz diyorsunuz ki burada benim acımdan bir hak ihlali var diyorsunuz. Çok oy alan seçilemiyor, az olan seçiliyor. Parti değil ki milletvekili olacak olan, adayın kendisi milletvekili olacaktır. Bu durumu, kime sorarsanız sorun hak ihlalinin olduğunu söyleyecektir. Caddedeki vatandaşa soralım, ilkokuldaki çocuğa soralım, dağdaki çobana soralım bir hak ihlali var diyecektir. Herhalde yüksek mahkemenin yüksek hakimleri de burada bir hak ihlali var diyecektir. Biz seçim barajının sıfır olduğunu söylüyoruz ”dedi.

Haberin Devamı

SEÇİM BARAJI İÇİN ANAYASA MAHKEMESİ

Seçim barajı konusunu Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı planlayan Kamalak, henüz başvuruda bulunmadığını ifade ederek, ”Henüz Anayasa Mahkemesi’ne başvurmadım. Çünkü hak ihlaline müteakiben 30 gün içinde başvurmak gerekir. Arkadaşlara seçim barajı sıfırdır diyoruz. Seçim barajı sıfırdır, sıfır barajla gidiyoruz. Çünkü Anayasa’da seçim barajı diye bir kavram yok. Baraj kavramı milletvekili seçimi kanununda var. Kanunlar Anayasa’ya aykırı olamaz ”diye konuştu.

ANKARA EMNİYET MÜDÜRÜNÜN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASI

SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Ankara’da 97 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının ardından Ankara Emniyet Müdürü Kadir Kartal görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili de şöyle konuştu:

”Bu baskıya içişleri bakanı, adelat bakanı dayanamaz, hükümet de dayanamaz diye düşünüyorum. Tabii irade başkasına aittir. Orada yine gaflet var, yanlış uygulamalar var. Şu veya bu sebeple 2015 yılında 10 binlerce emniyet mensubu emekli edildi. Bunların binlercesi istihbaratcıydı, şube müdürleriydi, yetişmiş elemanlardır. Tabii bu durumda emniyette güvenlik zaafiyeti, istihbarat zaafiyeti yaşandığını düşünüyorum. Bütün alanda olduğu gibi biz suçlanıyoruz. Türkiye’nin bu duruma sürekleneceğini 5 yıl önceden haber verdik. Suriye’ye gittik Esad’ı uyardık, geldik hükümeti uyardık. Bize yanılıyorsunuz demediler, siz Esadcısınız dediler. Akıl fikir sahibi herkes bu olayların olacağını az çok tahmin ederdi.”

Haberin Devamı

”BAKANLARINDA İSTİFA EDECEĞİNİ YA DA GÖREVDEN ALINACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Kamalak, ”Bu olaylar bizim için son derece üzücü ama şaşırtıcı değil. Çünkü araba uçuruma gidiyorsa, anormal olan arabanın uçurama doğru gitmesi. Eğer uçurumdan yuvarlanan arabanın içindekiler ölmüş bu kaçınılmaz, çünkü araba uçuruma yuvarlandığı için içindekilere bir zarar gelecektir. O bakanların dayanabileceğini de sanmıyorum. Önümüzdeki günlerde ya istifa edecektir ya da görevden alınacaklardır diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı