Gazete Vatan Logo

Kalpsiz bürokrasi!

’Uygun kalp bulundu’ haberiyle artan umudu bürokratik işlemler nedeniyle hüsrana dönüştü

ADANA’da, kalp rahatsızlığı bulunan ve 2 yıldır nakil sırası bekleyen 4 çocuk annesi Emine Baş, 4 gün önce karın ağrısı şikayetiyle Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Kalp hastalığının neden olduğu ağrı nedeniyle tedavi gören Emine Baş’ı dün saat 18.00 sıralarında Antalya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden arayan doktorlar, uygun kalbin bulunduğu müjdesini verdi. 2 yıldır kalp nakli sırasında ilk sırada bulunan Emine Baş ve ailesi gelen haber üzerine işlemlere başladı. Kaldığı hastaneden kalp konusunda branş hastanesi olan Seyhan Uygulama Hastanesi’ne sevk edilen Baş’a burada son testler uygulanarak, bulunan kalbin uygun olduğu belirlendi.

Hastaneye kaldırıldı

Seyhan Uygulama Hastanesi’nden ambulansla ayrılan Emine Baş ve yakınları havaalanına gideceklerini umarken, tekrar Dr. Aşkım Tüfekçi Hastanesi’ne gidip burada taburcu işlemlerinin yapılacağını öğrenince, bu duruma karşı çıktı. İddiaya göre Antalya uçağının saat 22.20’de kalkacağını söyleyen Baş’ın yakınları, zamanın az kaldığını belirterek doğruca havaalanına gitmek istedi. Prosedürleri izleyen hastane görevlileri ise, Emine Baş’ın taburcu işlemleri için Dr. Aşkım Tüfekçi Hastanesi’ne götürülmesi konusunda ısrar etti. Saat 21.45’te Dr. Aşkım Tüfekçi Hastanesi’ne götürülen Baş, hastanenin 4’üncü katına çıkarıldı. Daha sonra çıkış işlemi yapılarak, ambulansla havaalanına gönderildi.

Zamanla yarış

Emine Baş’ın kızı Derya Aksoy, annesini uçağa yetiştirmek için ambulanstan önce bir başka araçla havaalanına gitti. Saat 22.05’te Adana Havaalanı’nın içindeki havayolu şirketinin gişesine ulaşan Derya Aksoy, internetten bilet rezervasyonları olduğunu, annesine kalp nakli ameliyatı yapılacağını söyleyip, işlemlerin hızlandırılmasını istedi. Derya Aksoy bilet almaya çalışırken, annesi Emine Baş’ı taşıyan ambulans da 22.13’te havaalanına giriş yaptı. Ancak iddiaya göre uçak kalkış hazırlığında olduğu için, Emine Baş uçağa alınamadı.

Şansını kaybetti

Uçağı kaçıran annelerini havaalanında bir bankın üzerine yatıran kızları, başka bir havayolu şirketinden bilet bulmaya çalıştı. Organ nakli için son süre olan saat 01.00’e kadar başka bir Antalya uçağı olmadığını öğrenen Derya Aksoy, Sağlık Bakanlığı ve 112 Acil Servise durumu anlatarak ambulans uçak bulabilmek için çırpındı, ancak bunda da başarılı olamadı. Uzun süre havaalanında bekleyen Emine Baş, kalp nakil şansını yitirdi. Antalya’ya gidemeyip, havaalanındaki bankta uzun süre bekleyen Emine Baş, fenalaşınca çağırılan ambulansla tekrar Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Kalp kimseye nakledilemedi

VATAN’ın görüştüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yetkilileri, ismi açıklanmayan bir kişinin beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından organ bağışı için işlemlere başlandığını ancak organ nakli yapılacak olan hastanın zamanında hastaneye gelemediğini açıkladı. Yetkililer, makinaya bağlı olan hastada ani bir tansiyon düşmesi yaşandığını ve bi nedenle nakil yapılacak kalbin işlevini yitirdiğini belirtti. Emine Baş’a nakil yapılamayan kalp kimseye nakledilemedi.

Küçük Beyza’ya umut ışığı!

TÜRKİYE’DE “sukraz izomaltaz eksikliği” hastalığı tanısı konulan tek hasta olan Beyza Adabay’ın tedavisi için gerekli olan ilacın ABD’den getirilmesinde yaşanan bürokratik soruna çözüm bulundu. AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, küçük Beyza ve benzer durumdaki hastaların ilaç sorununa kesin çözüm bulunacağını ifade etti. Sorunun çözümü için Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Tosun’la görüştüğünü söyleyen Yurttaş, “Bundan sonra sadece Beyza’ya değil diğer ilaç sıkıntısı çeken hastalara da Türk Eczacılar Birliği tarafından program dahilinde düzenli olarak ilaçları gelecek” dedi. Adabay, karbonhidrat, şeker, nişasta içeren gıdalar yemesi yasak olduğu için sadece etle besleniyor.

Haberin Devamı