Gazete Vatan Logo

Kalp ve damar hastaları bu haftaya dikkat! Sıcaklıklar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan haftalık hava takvimlerine göre sıcaklıklarda yaşanacak olan ani ve sert düşüşler, kalp ve damar rahatsızlığı bulunan vatandaşları tehdit ediyor.

Kalp ve damar hastaları bu haftaya dikkat! Sıcaklıklar...

Marmara Bölgesi ve çevresinde bu hafta içinde sıcaklıklarda ani düşüş bekleniyor. İstanbul'da 10 derece birden düşmesi beklenen sıcaklıklar özellikle kalp ve damar hastalarını harekete geçirmeli.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yaptığı açıklamada soğuk havanın kalbi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Şen, "Kalp soğuk nedeniyle vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalamaya başlar. Bunun sonucunda da vücut daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Diğer yandan da soğuk hava damar büzüşmesine neden olur ve kalbin kan akımını bozar. Ayrıca yüksek tansiyon hastalığı olan kişiler için de ek problemler doğabilir." dedi.

KALP KRİZİ RİSKİ 3 KAT FAZLA

Yapılan araştırmalar, kış aylarnda kalp kirizi geçiren hasta sayısının 3 kat arttığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle soğuk ve rüzgarlı havalarda hele de ani ve sert düşüşlerin yaşandığı günlerde kalp ve damar hastalarının mümkün olduğunca dışarı çıkmaması, gereklilik halinde de soğuktan koruyacak, su geçirmeyecek şekilde giyinmeleri tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

RÜZGARI ARKANIZA ALIN

Soğuk havalarda dışarı çıkan kalp ve damar hastaları rüzgarı mutlaka arkasına alarak yürümeli, kriz riskini mümkün olduğunca en aza indirmelidir.

SOĞUKLAR NE KADAR SÜRECEK?

Perşembe günü 10 derece birden düşeceği öngörülen hava sıcaklıkları, bir gün sonrasında yerini pastırma sıcaklarına bırakacak. İstanbul'da termometreler 22-24 dereceleri görecek.