Gazete Vatan Logo

Kalp krizinin nedeni bonzai çıktı!

Ankara’da hiçbir neden olmamasına rağmen kalp krizi geçiren bir hastaya yapılan incelemede, krize bonzainin doğrudan neden olduğu tespit edildi

Bir kez kullanıldığında bile ölüm riski bulunduğu belirtilen ve asıl adı “kannabinoid” olan bonzai adlı uyuşturucunun korkunç bir yüzü daha ortaya çıktı. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Hüseyin Ayhan, bonzai gerçeğini şöyle anlattı:

“Bundan 6 ay önce 33 yaşında bir erkek hastanın kalp krizi teşhisiyle hastaneye geldi. Yüzde 100 damar tıkanıklığı görülen hasta anjiyoya alınarak, kalp damarı açıldı.Hastada kalp krizine neden olacak faktörler incelendiğinde, şeker hastalığının ya da hipertansiyon gibi bir bulguya rastlanmadık. Ailesinde kalp hastası öyküsü yoktu ve çok çok az sigara kullanıyordu. Bu hastadan yola çıkarak kalp krizine yol açan faktörü belirlemek istedik. Hastayı ısrarlı bir şekilde sorguladığımızda kendisinin 12 saat önce aşırı dozda bonzai kullandığını söyledi. Bu noktadan hareketle kalp krizinde altta yatan bir faktör olmadığından, kullanılan bonzainin kalp krizine yol açtığını belirledik. Literatürü taradığımızda bonzai ile ilgili ölümler bildirilmesine rağmen kalp krizi olan vakaya rastlamadık. Literatürde esrar ve kokain gibi maddelerin kalp krizine neden olduğu biliniyor, ancak ilk defa bonzainin de kalp krizine neden olduğunu belirledik.”

Haberin Devamı

Bu tespitin Türk Kardiyoloji Derneğince yayınlandığı belirtildi.

300’den fazla zehir bulunuyor

Doç Dr. Hüseyin Ayhan, “Bonzai ucuz ama bağımlılık yapıcı etkisi çok güçlü. İçerisinde 300’den fazla madde bulunmakta. Hangi maddenin ne tür etkisini bulunduğu bilinmiyor. İntiharlara sebep oluyor, depresyonlara ve daha birçok hastalığa yol açıyor. Bonzai kullanan kişiler en çok kalp krizinden ölüyor. Doktorlar bu tür vakaları detaylı sorgulamalı” dedi.

Ölüm sayısı bilinenden çok

Uzmanlar, bonzaiden ölümlerin basına yansıyanın çok üzerinde olduğunu belirterek “Son dönemlerde özellikle gençler arasında kalpten ölümler çok yaygın. Doktorlar ölen kişinin bonzai kullanmış olabileceğini tahmin etmediği için kayıtlara normal ölüm diye geçiyor. Oysa bu uyuşturucudan ölümler korkunç denecek düzeyde” diyor.

Haberin Devamı

3 genç bonzaiden komada

Eskişehir’de bonzai kullandıkları iddia edilen 3 genç, hayati tehlike kaydıyla hastanede tedavi altına alındı. Alınan bilgiye göre, vatandaşlar tarafından Şarhöyük, Gökmeydan ve Kurtuluş Mahallesi’nde sokakta baygın halde bulunan M.A. (20), Z.B. (20) ile M.A. (14), 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından Eskişehir Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan ve “bonzai” içtikleri öne sürülen 3 gencin hayati tehlikelerinin bulunduğu öğrenildi.