Gazete Vatan Logo

Kalp hastaları derbiyi televizyonda bile seyretmesin!

Spor kamuoyu FB-GS derbisine kilitlendi. Şampiyonluğu büyük ölçüde belirleyecek derbide tansiyon yükselirken, doktorlar kalp hastalarının maçtan uzak durmaları istedi

Geçen hafta Fenerbahçe'nin Vestel Manisaspor'a 5-3 yenilmesi, Galatasaray'ın ise Çaykur Rizespor'u 4-2 yenmesi üzerine, 22 Nisan Cumartesi günü Kadıköy'de Rüşdü Saraçoğlu oynanacak FB-GS derbisi, her iki takımın taraftarı için apayrı bir anlam kazandı. Şu anda FB'den üç puan önde olan GS., bu maçta rakibinden bir beraberlikle ve karşılığında bir puan alsa bile şampiyonluk yolunda çok önemli bir adım atmış olacak.

3 puan alması halinde ise Cimbom neredeyse şampiyon sayılacak. Fenerbahçe ise Sarı-Kırmızılılar'ı yenmeleri halinde yarış yeni bir anlam kazanacak. Tansiyonu çok yüksek
derbi, takımlar kadar, taraftarları da yakından ilgilendiriyor.

Evde otursunlar
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Ongen:

"Herhangi bir kalp rahatsızlığı olan kişiler için benim önerebileceğim en uygun şey evde oturmalarıdır. Bilinen bir kalp rahatsızlığı olan fanatik taraftarların ise maçı seyretmelerini bile önermem. Aşırı heyecan da tıpkı ağır egzersiz gibidir, ikisi de aynı etkiyi yapar. Kalp hastaları maçı TV'de büe seyretmesinler."

Olaylar tetikler
Florence Nightingale Hastanesi Kalp Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Rüstem Olga:

"İlaç kullananlar maça yakın ilaçlarım alsınlar. Sakinleştirci mutlaka almalarım öneririm. Tribünlerdeki kalabalık, alkışlar, tezahüratlar, bunların hepsi heyecan yapar. Dilaltı hapı kalp damarlarım genişleterek yüksek tansiyonun oluşmasını engeller. Maçın çok gergin geçeceğini tahmin etmek zor değil. İkisi de büyük takını, ikisi de şampiyonluğa oynuyor. Olayların çıkması da kalbi tetikler."

Maç hasta eder
Medicana Hastanesi Kalp Hastalıkları Koordinatörü Prof. Dr. Muharrem Coşkun:

"Maça giden insan ister istemez heyecanlanır, sevinçten bağırmak, ağlamak ister. Kalp hastalarının yüzde 30'u, 'sessiz istemi'dediğimiz kişilerden oluşur. Bunların hiçbir şeyi yoktur ama böyle heyecan durumlarında bir rahatsızlık patlak verebilir. Ailesinde kalp rahatsızlığı, kalp ölümleri olanlarında böyle heyecanlı maçlara gitmelerini önermiyorum. Bir de sakin olmayan, titiz tiplerin böyle maçlara gitmeleri bana göre sakıncalıdır."

Haberin Devamı