Gazete Vatan Logo

Kalitesiz uyku depresyon sebebi

Kalitesiz uyku depresyon sebebi

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Anadolu, kaliteli uykunun yaşam standardını yükselttiğini, olay ve konulara daha rahat odaklanmayı sağladığını, kalitesiz uykunun ise kişiyi depresyona sürükleyebildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Anadolu, Dünya Uyku Tıbbı Derneği tarafından her yıl mart ayının üçüncü cuması kutlanan ve sağlıklı uyku konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen "Dünya Uyku Günü" dolayısıyla AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kesintisiz ve doğru nefesle uyunan uykunun "sağlıklı" olduğunu ifade eden Anadolu, belli aralıklarla solunum kesilmesine neden olan uyku apnesinin ise sağlıksız uykuya neden olduğunu söyledi.

Anadolu, uyku apnesinin ileri safhasında kalp krizi riski ortaya çıktığını belirtti.

"Uyku apnesi, çocuklarda da görülüyor"

Hava yolunun daralmasıyla solunumda istenmeyen rahatsız edici ses çıkmasının "horlama" olarak bilindiğini aktaran Anadolu, bu durumun biraz daha ileri boyutunun ise "uyku apnesi" olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Haberin Devamı

Anadolu, "Burundaki kemik eğrilikleri, et büyümeleri, koyu renkli akıntılar, iltihaplı sinüzit akıntıları, boğaz bölgesinde, küçük dil ve yumuşak damarlarda sarkma, aşağıya doğru gevşeme, bademciklerin büyümesi, dilin kök kısmının normalden büyük olması ve aşırı kilo" gibi sorunların uyku apnesine neden olabileceği bilgisini verdi.

Çocuklarda da ortaya çıkabilen uyku apnesinin, idrar kaçırmasına neden olabileceğini belirten Anadolu, ailelerin çocuklarını bu konuda gözlemlemeleri gerektiğine işaret etti.

"Kalitesiz uyku depresyona yol açabilir"

Uyku apnesi veya diğer olumsuz durumlara bağlı kalitesiz uykunun, sıklıkla sabah yorgun uyanmak, keyifsizlik ve sinirlilik hali, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara yol açtığına dikkati çeken Anadolu, "Kaliteli uyku, kişinin yaşam standartlarını yükseltirken gün boyu kendini dinç hissedebilmesini, olay ve konulara daha rahat odaklanabilmesini sağlarken kalitesiz bir uyku ise kişiyi depresyona sürükleyebilir, trafik ve iş kazalarına neden olabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Uyku apnesinin oldukça basit tedavi yöntemleri olduğunu, geliştirilen yeni yöntemlerin başarı oranını yüzde 80-85'lere kadar çıkarabildiğini vurgulayan Anadolu, tedavi gören hastaların, sabahları daha dinç uyandığını, gün içinde daha stressiz ve dikkatli olduğunu söyledi.

"Sağlıklı uyku için sırt üstü yatmaktan kaçının"

Kaliteli bir uyku için sırt üstü yatılmaması gerektiğine işaret eden Anadolu, sırt üstü yatış pozisyonunda hava yolu daralmasıyla solunum probleminin daha fazla ortaya çıktığını, yüzükoyun ya da yan dönerek yatıldığında ise kesintisiz uykunun mümkün olduğunu söyledi.

Doğru yastık seçiminin de uyku kalitesini etkilediğini ifade eden Anadolu, şunları kaydetti:

"İyi uyku için yastık sert ve yüksek olmalı. Mümkünse kuş tüyü olmamalı. Çok yumuşak yastıklarda boyun pozisyonu bozuluyor. Bunun için mümkün olduğu kadar anatomik pozisyonu koruyan sert yastıklar, annelerimizin kullandığı yün yastıklar, pamuk veya sert elyaf yastıklar tercih edilmeli. Yatak, yattığımız zaman vücudun şekline uygun hale gelebilmeli. Omurganın ve boynun ortopedik pozisyonunu koruyan ortopedik ve sert yataklar tercih edilmeli.

Haberin Devamı

Yatak odası iyi havalandırılmış, gürültüsüz, mümkün olduğunca karanlık ve sıcaklığıysa 20-22 derece civarında olmalı. Sigara uyku apnesine neden olan önemli etkenlerden biri olduğu için yatmadan birkaç saat önce kişi sigara içmeyi bırakmalı."

Yatmadan birkaç saat önce çay ve kahve gibi uyarıcı içeceklerden, yiyeceklerden, spor aktivitelerinden kaçınılması gerektiğini belirten Anadolu, bir erişkin için ortalama 8 saatlik uykunun, bütün vücudu dinlendirerek yaşamı güzelleştirdiğini sözlerine ekledi.